Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

Dejan Jakara: Trenerji v Evropi so na višjem nivoju kot v ZDA

Trener Dejan Jakara, ki je dobršen del zadnje sezone vodil perspektivno mlado člansko ekipo Janč, je tri mesece deloval na kampu priznanega ameriškega strokovnjaka na kolidžu Davidson Boba McKillopa. Kranjčan se je v pogovoru za Slovensko košarko med drugim dotaknil tudi mladih slovenskih reprezentanc.

 

(foto: Sergej Kapevski in Ivan Nardelli)

Kako bi opisali ameriško izkušnjo?

Izkušnja, ki  je izpolnila in celo presegla moja pričakovanja, je neprecenljiva. Tri mesece dela z ameriškimi košarkarji je bilo dovolj, da sem dobil pogled na košarko še z ene strani. Poleg tega pa velja omeniti sodelovanje s trenerjem Bobom McKillopom, ki po mnenju mnogih strokovnjakov sodi v sam vrh trenerjev NCAA lige. Njegovo znanje in razumevanje košarke ter njegov način razmišljanja to tudi dokazujejo.

Kje so bistvene razlike med slovenskimi in ameriškimi košarkarji?

Razlika med njimi je, da Američani skočijo višje, so hitrejši, močnejši. Niso pa pametnejši. Tako nekako bi na prvi pogled opisal ameriško košarko. Ogromno potenciala in talenta in enormno število igralcev, od katerih le nekateri dobijo res kvalitetno košarkarsko izobrazbo. Mislim, da smo trenerji v Evropi na višjem nivoju kot pa po večini Amerike, kar priznavajo tudi oni sami. Na primer, na obisku v dveh srednjih šolah sem dobil v roke "playbook", na katerem je bilo okoli dvajset napadov in izpeljank teh napadov in pa osem različnih obramb. Vse to so morali otroci znati. Ko si pogledaš tekmo, vidiš, da je vse na pamet naučeno z zelo slabim tehničnim znanjem. Kar pa je pozitivnega pri skoraj vseh košarkarjih, ki sem jih videl, pa je, da so v obrambi in napadu izredno agresivni in se ne bojijo kontakta. Pri nas je to še vedno kvaliteta, ki se išče in je redka.

Kako komentirate rezultate mladih slovenskih reprezentanc na evropskih prvenstvih? Mlajši člani so si s 13. mestom zagotovili obstanek v elitni diviziji, kamor se po osvojenem 3. mestu v diviziji B vračajo tudi mladinci, kadetom pa s 7. mestom preboj v divizijo A ni uspel. 

Najprej bi rad čestital reprezentancama mlajših članov in mladincev za dosežen rezultat. Lansko leto sem bil tudi sam član strokovnega štaba mladinske reprezentance in vem, kako težko je doseči odmeven rezultat. Žal smo imeli tudi mi težave s poškodbami in odpovedmi, tako kot je letos ta težava pri reprezentanci kadetov. Sam sem mnenja, da se nam še kako pozna vsak igralec, na katerega bi trener sicer resno računal. Bi pa izpostavil dve besedi, in sicer najmanj in izkazala. Reprezentanca kadetov se je izkazala, vendar najmanj od naših reprezentanc, glede na rezultat. Na spletu sem na eni strani zasledil, da je bil naslov članka polom kadetske reprezentance, s čimer se ne strinjam.

Prihajate iz Kranja. Gorenjska bo imela v prihodnji sezoni dva prvoligaša. Kako komentirate to?

Gašper Potočnik je pokazal in dokazal, da je odličen trener, saj je ekipa kljub mladosti zasluženo osvojila prvo mesto v drugi slovenski ligi. Če bo to prineslo kvalitetnejše tekmovanje v prvi ligi in ob tem še razvoj mladih igralcev, je seveda vse skupaj en velik plus.

Ali morda v prvi ligi pogrešate vaš matični klub KK Triglav Elektro Gorenjska prodaja?

Lepo bi bilo videti, da bi med prvoligaši spet nastopal tudi moj matični klub KK Triglav Elektro Gorenjska prodaja.

Kaj najbolj pogrešate na slovenski košarkarski sceni?

Pogrešam predvsem sponzorje, pokrovitelje in donatorje za naše klube! Pogrešam tudi mlade igralce nad 210 cm, (smeh).

Katera je najbolj zanimiva košarkarska misel, ki ste jo slišali?

Ko pomagaš soigralcu, pomagaš tudi sebi. Mogoče ni najbolj zanimiva misel, je pa del moje trenerske filozofije in je namenjena igralcem.

Kakšni so vaši načrti za naprej? Že imate kaj ponudb?

Nekaj ponudb je, vendar sem zaenkrat še prost trener. V prvi vrsti je načrt za izpopolnjevanje trenerskega znanja in pa uveljavitev v trenerskem poslu.


Sorodni prispevki:

EP U16: Slovenija po zmagi nad Nizozemsko na koncu sedma, Čikić z opravljenim zadovoljen

Share

Dodaj komentar

Iskalnik