Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

LICENCIRANJE: Licenco prejeli skoraj vsi klubi, brez le-te ostala ŽKD Ilirija in ŽKD Maribor

Komisija za licenciranje je predstavila rezultate licenciranja klubov za tekmovalno sezono 2013/2014. Skoraj vsi klubi so licenciranje uspešno prestali, Tekmovalna komisija pa bo sestavo lig sporočila konec meseca julija.

(foto: KZS)

Licenciranje po novem tudi v 3. košarkarski ligi

Licenciranje košarkarskih klubov Slovenije je projekt, ki je na Košarkarski zvezi Slovenije nastajal več let. Najprej se je začelo uvajati v Ligi Telemach, nato se je razširilo na 2. moško SKL in 1. žensko SKL, z letošnjim letom pa se je licenciranje razširilo še na 3. moško SKL.

Vsi prvoligaši in drugoligaši pridobili zeleno luč za nastop, brez licence 4 klubi

Za pridobitev licence za sezono 2013/2014 za Ligo Telemach je zaprosilo vseh 12 prvoligašev iz sezone 2012/2013 ter prvak 2. SKL, vseh 13 klubov pa je licenco tudi prejelo. Za 2. moško SKL je licenco prejelo 13 klubov, za 3. moško SKL je licenco prejelo 18 klubov in za 1. žensko SKL 7 klubov. Komisija za licenciranje na prvi stopnji ni izdala licence 9 klubom, od katerih se je 6 klubov pritožilo na to odločitev, Pritožbeni senat pa je nato 5 klubom podelil licenco. Tako brez licence v 1. ženski SKL ostajata ŽKD Ilirija in ŽKD Maribor.

Oddelek za licenciranje bo še naprej obiskoval klube, četrtoligaši ne potrebujejo licence

Najmanj težav pri pridobivanju licence so imeli klubi, ki so dobro sodelovali z Oddelkom za licenciranje. Tako so predstavniki oddelka za licenciranje na njihov poziv obiskovali klube in jim nudili pomoč in nasvete pri pripravi dokumentacije za licenciranje. Nekatere klube so tako obiskali tudi trikrat in prav ti klubi so imeli najmanj težav pri licenciranju. Takšno prakso bo oddelek za licenciranje uporabljal tudi naprej, poleg tega pa bo v jesensko zimskem času pripravil več seminarjev v zvezi z organiziranostjo klubov in v zvezi z licenciranjem. Tako bodo k postopku neobveznega licenciranja povabljeni tudi vsi klubi 4. moške SKL, ki jim za nastopanje ni potrebno imeti licence.

Žreb za večino lig bo 2. avgusta

Na podlagi rezultatov licenciranja ter tekmovalnega pravilnika in tekmovalnih propozicij bo Tekmovalna komisija sestave posameznih lig sporočila konec meseca julija. Žreb za novo sezono bo opravljen 2. avgusta, razen za 4. SKL, za katero je žreb predviden za 31. avgusta.

Goran Semenič, vodja oddelka za licenciranje na KZS: "Na začetku naj omenim športne kriterije, ki klubom zagotavljajo predvsem množičnost mladih igralcev. Tako mora imeti vsak klub neko vizijo razvoja, oceno prihodnosti in čim boljše pogoje za razvoj vseh mlajših starostnih kategorij. To se izraža preko tega, da morajo vsi klubi imeti mladinski razvojni program v pisni obliki, katerega mora sprejeti in nad njim bedeti, pristojni klubski organ. Vsi klubi morajo imeti tudi določeno število ekip mlajših starostnih kategorij, posebej pomembno pa je sodelovanje z osnovnimi šolami in udeležba teh ekip osnovnih šol v Košarkarskem Superšolarju.

Pri izpolnjevanju infrastrukturnih kriterijev želimo doseči, da bi se košarka igrala v čim bolj primernih in opremljenih objektih. Tu so prisotni nekateri obvezni kriteriji, ki so potrebni za odigravanje vsake košarkarske tekme, kot je oprema zapisnikarske mize, kakor tudi v višjih rangih primernost semaforja, brezžična povezava za internet, kakor tudi primerna mesta za delo novinarjev.

S kadrovskimi kriteriji želimo doseči primerno kadrovsko urejeno sredino. Tudi tu so kriteriji za različne range tekmovanja različni. Tako morajo imeti klubi Lige Telemach direktorja, sekretarja, zdravnika, fizioterapevta, varnostno službo ter vsaj tri profesionalne trenerje. Z vsemi navedenimi osebami pa morajo biti podpisane tudi pisne pogodbe. Pravni kriteriji so za vse klube vseh rangov tekmovanja enaki, saj želimo z njimi le poudariti pravno organiziranost klubov, ki jo tako ali tako določajo drugi predpisi, kot so Zakon o športu, Zakon o društvih ipd.

S finančnimi kriteriji, ki se nekaterim zdijo najpomembnejši, pa želimo zagotoviti stabilno delovanje klubov, njihovo transparentnost in predvsem dolgoročno poslovanje. S pregledovanjem teh kriterijev želimo preprečiti nenadne propade klubov, njihovo zaprtje, odpoved tekmovanja in posledično izstopov iz tekmovanja. Tako lahko vsak klub troši le toliko, kot ima sredstev.

Pri letošnjem licenciranju, se je za opravo revizijskih postopkov pri klubih Lige Telemach prvič izbralo enotno revizijsko hišo, kar se je izkazalo za izredno pozitivno, saj so bili vsi klubi pregledani in revidirani na enak način. Pri tem je potrebno poudariti, da sta Košarkarska zveza Slovenije in Združenje lige Telemach pokrila vse stroške revizijskih postopkov in s tem klubom prihranila kar nekaj sredstev.

Pri izpolnjevanju finančnih kriterijev bodo Oddelek za licenciranje, Komisija za licenciranje in Pritožbeni senat v naslednjih letih še bolj natančni in dosledni, saj želimo preprečiti, kot je že bilo omenjeno zgoraj, predvsem propadanje klubov. V ta namen se bodo v prihodnosti predlagale tudi določene spremembe in popravki Pravilnika o licenciranju, s katerimi bomo poskušali doseči še boljše rezultate. Naj na koncu poudarim, da se vsi, ki smo kakorkoli povezani z  licenciranjem zavedamo pomembnosti licenciranja, kakor tudi vpliva licenciranja na klube, zato želimo v zvezi s tem še izboljšati in povečati sodelovanje s klubi."

DODATEK: Kateri klubi poleg ŽKD Ilirije in Maribora ne bodo več nastopili v članski konkurenci?

Od KZS smo uspeli izvedeti, da poleg ŽKD Maribor in ŽKD Ilirije licence niso dobili KD Ježica, KK Vrani Vransko in KK Logatec, saj niso izpolnjevali kriterijev. Izmed klubov, ki so v zadnji sezoni nastopili v 3. SKL - vzhod, pa KK Slovenska Bistrica, KK Nazarje (zaradi zadnjega mesta nazadoval v 4. SKL) in KK Komenda niso zaprosili za licenco. 

Share

Dodaj komentar

Iskalnik