Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

"Še noben igralec se ni naredil na klopi"

Za slovenskim trenerjem Nejcem Kobalom je krstna trenerska sezona v članski konkurenci. V drugi slovenski košarkarski ligi je ljubljanske Parklje vodil do 16 zmag in 18 porazov, bolj kot z obstankom med drugoligaši pa je 27-letni Logatčan zadovoljen s svojim delom z mladimi igralci, ki jih bo v ogenj pošiljal tudi v naslednji sezoni.

(foto: KK Parklji; Miran Antončič)

Kako ocenjujete dogajanje in končni razplet v letošnji sezoni 2. SKL?

Letošnja druga slovenska košarkarska liga je postregla z zanimivo in izenačeno košarko, kjer je lahko praktično vsak premagal vsakega, ob tem pa se do zadnjega kola ni vedelo, kdo bo izpadel iz lige. Končni razplet v zgornjem delu je v veliki meri posledica sistema tekmovanja, v spodnjem delu pa so se ekipe do zadnjega kola borile za obstanek, ki sta si ga ekipi Grosuplja in Medvod, glede ne pikazano, zasluženo zagotovili.

Veliko prahu je dvignilo nenapredovanje prvaka iz Podčetrtka v ligo Nova KBM. Kako kot ambiciozen trener gledate na trenutni tekmovalni sistem? Imate morda zanj rešitev, pravično do vseh udeležencev tekmovanja?

Sam sistem tekmovanja je že pred sezono vplival na ambicioznost sestave ekip v 2. SKL. Z vidika kvalitete tekmovanja, to ni dobro, saj je bilo že pred sezono jasno, da v dodatnih kvalifikacijah težko pariraš prvoligašema s štirimi tujimi igralci in zaradi tega so klubi iskali cenejše okrepitve. Vsak od klubov v 2. SKL je tako poleg obstanka moral poiskati še nek dodaten cilj sezone in za nas lahko rečem, da smo to storili z razvojem mladih. Bosta pa liga in samo tekmovanje zagotovo pridobila, v kolikor bo prvak direktno napredoval v ligo Nova KBM.

Parklji ste sezono začeli dobro in na prvih 10 tekmah vknjižili kar 8 zmag, končali pa precej slabše, saj ste na zadnjih 10 tekmah zbrali 4 zmage in 6 porazov ter posledično osvojili 8. mesto. Kako ste zadovoljni z izkupičkom?

Kot sem že povedal, je sam sistem tekmovanja pogojeval cilje, ki smo si jih pred sezono zadali. Ob obstanku, ki smo si ga že zelo zgodaj zagotovili, je bil tako glavni cilj ponuditi priložnost mladim igralcem, ki so si jo s svojim delom zaslužili. Tako smo lahko v drugem delu tekmovanja še več minut namenili našim mladincem in tudi kadetom. Posledično je to pomenilo kakšen poraz več. Je pa to prineslo tudi velik napredek naših mladih igralcev, ki so v teh tekmah pridobili prepotrebne izkušnje za nadaljevanje svojih košarkarskih poti.
Pred začetkom sezone vas je marsikdo videl kot enega od glavnih kandidatov za osvojitev naslova prvaka, po koncu rednega dela pa so se sanje o vrnitvi med prvoligaše razblinile.

Ste se v klubu zaradi igranja v zgolj ligi za razvrstitev zato po neuvrstitvi v kvalifikacije za 1. SKL sporazumno razšli z vašim najkoristnejšim igralcem in prvim strelcem Milanom Kovačevićem?

Milan je po končanem rednem delu prejel zelo korektno ponudbo s strani Grosuplja, ki jo je s svojimi igrami v njegovem dresu kasneje več kot upravičil. Klubska uprava mu seveda ni stala na poti. Iz tega prestopa smo potegnili največ kot smo lahko in še več odgovornosti prepustili našim mladcem, kar so slednji s pridom izkoristili. Naši ekipi je Kovačević skozi celotno sezono prispeval ogromno, ne samo rezultatsko, ampak celostno, in z veseljem lahko povem, da imamo z njim že sklenjeno pogodbo tudi za naslednjo sezono!

Zakaj pa ste se že po 18. kolu prekinili sodelovanje s prav tako nosilcem igre Željkom Zagorcem?

Naši izkušeni igralci so ekipi prinesli več kot zgolj statistiko in zmage. Prav vsak izmed njih je s svojimi nasveti, izkušnjami in kvaliteto dodal ogromno k razvoju mladih igralcev. Zagorac je bil kot kapetan in naš najizkušenejši igralec v krstni članski sezoni večine mlajših soigralcev zagotovo nenadomestljiv faktor. Je pa imel z našim klubom sklenjeno odprto pogodbo. Kranjski Triglav mu je ponudil odlične pogoje in tudi on je tako še enemu drugoligašu pomagal do obstanka v ligi.

Omenili ste že, da ste imeli letos v postavi kar nekaj mladih igralcev. V starosti od 16 do 18 let smo jih našteli kar devet, od katerih je priložnost za igro dobila sedmerica, Ličen, Adrian Hirschmann in Primož Kmetič pa so nastopili kar na 19 ali večih tekmah. Boste tak način dela gojili tudi v bodoče?

Jasna vizija košarkarskega kluba Parklji je v nekaj letih z doma vzgojenimi igralci nastopati na najvišjem nivoju slovenske košarkarske lige. Prvi pogoj za to so seveda odlični pogoji za delo, ki nam jih omogoča uprava kluba. Dejstvo pa je, da se še noben mlad igralec ni naredil na klopi. Tako bodo zgoraj omenjeni in poleg njih še kdo od sedmerice drugo leto že nosilci naše članske ekipe, za njimi pa že prihajajo nove generacije, v katerih je kar nekaj igralcev, zanimivih najmanj za naš članski nivo. Filozofija torej ostaja ista - z veliko količino dela, ob kakšnem izkušenem članskem igralcu, mladim ponuditi konkretno priložnost in odgovornost.

Za vas osebno je bila letošnja sezona 2. SKL posebna tudi zato, ker je bila vaša krstna v trenerski karieri. Po čem vam bo ostala najbolj v spominu in zakaj?

Prva sezona na članskem nivoju je zagotovo ena izmed prelomnic v trenerski karieri. Gre za novo dimenzijo trenerstva. Če pri mlajših igralcih večino časa oblikuješ nedodelan material, tu po drugi strani nekaterim že dodelanim igralcem taktikčno in psihološko iščeš najbolj ugodne situacije, ki v danem trenutku prinasajo rezultat. Predvsem ta povezava med delom z mladimi in sodelovanjem z izkušenejšimi igralci, mi je letos tudi kot trenerju dala največ napredka pri košarkarskem razmišljanju.

Za konec se vrniva nazaj v prihodnost. Ali nam že lahko potrdite, da bodo preostali trije najbolj izkušeni igralci, Dejan Mlakar, Aljaž Korošec in Jure Ličen, ostali v klubu? Si morda obetate še kakšno zvenečo okrepitev?

Jedro ekipe bodo sestavljali mladi igralci letnika '99 in mlajši, ki so tudi trenutno v polnem trenažnem procesu in se praktično že pripravljajo na naslednjo sezono. Ob tem je za njhov razvoj ključna prisotnost kakšnega izkušenejšega igralca, o samih imenih morebitnih okrepitev oziroma podaljšanjih pogodb obstoječim igralcem pa bomo kaj več lahko povedali, ko bodo dogovori dokončno sklenjeni.

Sorodni prispevki:

Znani vsi udeleženci naslednje sezone 2. SKL

Share

Komentarji   

 
+7 #7 Corel 11:01 27-05-2018
Izo! so tvoje težave posledca kakšnega dogodka iz otroštva?
Citat
 
 
+1 #6 Smiljan 18:36 26-05-2018
Pr Nejcu je to najbol garas igras ne pomaga atijeva denarnica
Citat
 
 
+2 #5 Izo 17:14 26-05-2018
Jao jao ne pise se nm dobr
Citat
 
 
+3 #4 jk 18:25 25-05-2018
kobal je odličen trener iz igralcev res izvleče maximum
Citat
 
 
+14 #3 Kero 13:04 25-05-2018
Dobro delajo Parklji,prava vizija,za razliko od mnogih,ki samo govorijo,da bojo dali priliko mladim,oni to tudi delajo.
Citat
 
 
+11 #2 SM 11:21 25-05-2018
Take trenerje rabimo!
Citat
 
 
+13 #1 Matej 10:43 25-05-2018
Bravo Nejc!
Citat
 

Dodaj komentar

Iskalnik