Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

Liga Nova KBM

SLO košarka na FB

facebook

Težko pričakovano pismo vendarle ugledalo luč sveta

V Sloveniji se zadeve vedno rešujejo šele po že nastali škodi, zato se v teh dneh pravzaprav sploh ne čudimo, da ni nič drugače niti pri nam ljubi košarki.

(foto: freepik.com)

Odgovori, ki bi vsem državljanom prihranili jezo, žalost in razočaranje, so bili v javnost podani šele trideseti dan po prejetih vprašanjih košarkarskih reprezentantov, pod njih pa se je v pismu podpisal samooklicani Slovenec, ki ne jamra, ampak išče rešitve, dr. Miro Cerar.

Pismo odstoplega predsednika Vlade Republike Slovenije objavljamo v celoti.


Spoštovani člani moške članske košarkarske reprezentance,

s tem pismom se obračam na vas v želji, da se razjasni nekaj netočnih trditev, ki v zadnjem času krožijo v nekaterih medijih.

Najprej vam še enkrat iskreno čestitam za naslov evropskega prvaka, ki ste ga dosegli v Carigradu. V izjemno čast mi je, da sem ta zgodovinski dosežek spremljal v živo in bil z vami. Trenutek, ko ste pisali eno najlepših slovenskih športnih zgodb. Sam nisem tega sicer nikdar izkusil, mi je pa oče večkrat pripovedoval, kakšna čast in ponos prevzameta športnika, ko se povzpne na najvišjo stopničko in zasliši himno svoje države. Ta izkušnja je dana le redkim.

V dneh in tednih po tem, ko se poleže evforija in ugasnejo luči, pa se vrnemo nazaj v ustaljen ritem, k vsakdanjim življenjsko pomembnim temam. Ena od teh je prav gotovo tudi ta, na katero ste me opozorili tako v pogovorih kot tudi s pismom. To je višina nagrade za dosežen športni uspeh.

Zavedam se, da so športni uspehi uspešen promotor države ter da je šport pomemben gradnik zdravja celotne družbe. S tem namenom imamo sprejeta pravila, ki za vse športe enakovredno določajo višino izplačila nagrade za dosežen športni uspeh. Po teh pravilih pripada nagrada za zlato medaljo na evropskem prvenstvu v košarki 17.080 evrov. Glede na izjemen uspeh je naša vlada s posebnim sklepom Košarkarski zvezi Slovenije namenila za nagrade še dodatnih 50.000 evrov. 12. oktobra 2017 so bila ta sredstva nakazana Košarkarski zvezi Slovenije. Glede na to, da je bila nagrada namenjena vam, verjamem, da ste jo že prejeli.

Odnos do vas je Slovenija pokazala tudi s podelitvijo Bloudkovih priznanj za vrhunski športni dosežek. To priznanje ni le velika čast, ampak tudi zagotovilo, da bo lahko vsak član moške košarkarske reprezentance, ko bo izpolnil pogoje za upokojitev, upravičen do izplačila pokojnine. Danes bi tako vsak dobil vsaj 1.500 evrov mesečne pokojnine. S tem smo kot družba pokazali, da cenimo vaš prispevek še dolgo po tem, ko zbledi lesk prejetih medalj. Namesto višjega enkratnega zneska, ki bi ga športniki prejeli v najbolj produktivnem obdobju svojega življenja, smo na ta način poskrbeli za dostojno starost za čas, ko se bodo iztekle klubske in sponzorske pogodbe. Verjamem, da bo v jeseni življenja ta nagrada cenjena bolj kot sedaj.

Celoten mandat moje vlade smo si prizadevali pomagati športnikom. Trenutno je v državni upravi zaposlenih 117 športnikov, posebej tistih, ki prav tako dosegajo vrhunske rezultate, a jim vrsta športa ne omogoča dostojnega plačila za njihovo športno udejstvovanje.

Prav tako sem ponosen, da nam je uspelo zvišati finančna sredstva, namenjena športu, do točke, ki nam jih še dopuščajo javne finance. Tako smo sredstva povečali za več kot 70 odstotkov. Sredstva, namenjena za slovenski šport, znašajo v tem letu, skupaj z evropskimi, več kot 30 milijonov evrov. Samo Košarkarska zveza Slovenije bo v letu 2018 tako s strani države prejela kar 20 odstotkov več sredstev kot lani.

11. decembra 2017 sem se srečal s predstavniki Košarkarske zveze Slovenije, ki so mi predstavili vaša pričakovanja glede dodatnega povečanja nagrad. Takrat sem povsem jasno povedal, da dodatnih sredstev za nagrade ne morem obljubiti, da pa lahko pri pristojnih ministrstvih preverim, če smo glede tega izkoristili vse pravne okvirje in finančne zmožnosti. Prav tako sem zagotovil, da bomo v prihodnjem mandatu naredili vse, da bo spremenjena zakonodaja, ki bo znala bolje nagraditi dosežke vseh vrhunskih športnih rezultatov, ne glede na vrsto športa. O vsem tem so bili torej predstavniki Košarkarske zveze Slovenije neposredno seznanjeni. Nato je marca sledilo vaše pismo, ki sem ga v tednu mojega odstopa nemudoma posredoval Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki je bilo glede možnih rešitev nato v neposrednem stiku s Košarkarsko zvezo Slovenije.

Spoštovani člani košarkarske reprezentance,

vaši predanost, požrtvovalnost in športni duh me navdajajo z velikim ponosom. Ste zgled mnogim Slovenkam in Slovencem. Najmočnejši smo takrat, ko stopimo skupaj. Takrat se lahko več kot enakovredno kosamo z največjimi in najmočnejšimi. Ne samo v športu.

Dr. Miro Cerar


Sorodni prispevki:

Slovenske reprezentante najprej izigrala vlada, nato pa še KZS

Share

Komentarji   

 
+2 #23 Mladen 12:18 13-04-2018
Če ne bi bilo volitev, o temu ne bi nihče govoril.
Citat
 
 
+4 #22 Res 10:51 13-04-2018
našim je uspelo nekaj, kar bodočim generacijam žal še dolgo ne bo. Zakaj je tako, verjetno tsiti, ki poznajo ozadje slovenske košrake in delovanje zveze in klubov dobro vedo. Ekipa (z enim igralcem, ki igra v slovenski ligi) je naredila čudež in zaman je pričakovati ponovitev uspeha. Vsi ti fantje v svojih klubih (žal so v tujini) zaslužijo dobo, nekari odlično in imajo pri svoji 20 + letih) dovolj za celo življenje. Delajo tiso kar najraje delajo, in v resnici jim ni hudega. Spodobi se, da so nekaua uspeh nagrajeni, a to kar delajo zdaj je sramota. Med branjem prispevka, da se bodo temu odrekli, so me navdušili, ko pa sem prišel do razloga zakaj : ker imajo vsega zadosti, ker bi morali plačati davek,... Ne zato, da bi denar iz srca namenili tistim, ki so tega potrebni. Fantje - ddelate si sramoto, zares in izgubljate zveste (ne zaslepljene ) navijače...
Citat
 
 
+2 #21 Đorđe 15:47 12-04-2018
Danes je KZS objavil da so dobili se nagrado od OKS in za Bloudkovo nagrado. Da imajo cca. 90.000 eur deponiranih na racunu...da pa igralci razmisljajo da denar vrnejo vladi?!?

Vsi iz basketa vemo da ima KZS financne probleme. Sponzorji odhajajo. Klubi "umirajo"....pa naj kzs potem raje denar porabi za mlajse selekcije...ali pa odpis dolgovom klubom...
Citat
 
 
+5 #20 Spanoulis 15:20 12-04-2018
Citati pancho vila:
Očitno vam ni jasno Srbija 20.000 evrov, Španija 30.000 evrov. Slovenija zero ali dnevnica.


Naj se nekdo od novinarjev zmiga in razčisti eno dilemo - ali teh 20.000 oz. 30.000 EUR za Srbijo in Španijo prispeva država ker so kao tako dobro zastopali državo ali pa je to nagrada, ki jo priskrbi zveza.

Ker če je to nekaj kar priskrbi država potem je recimo logično da Španija kot večja in bolj razvita lahko skešira več denarja kot Slovenija, pa čeprav za bronasto medaljo. Če pa je to nekaj (in po moje je tako) kar plača zveza potem ne vem kaj se na KZS skrivajo in valijo svoje delo na druge in si perejo roke. Zavihajte rokave in najdite denar in ga dajte igralcem - predvsem pa fizioterapevtom, ekonomu, ... "pratećim vokalima", ki so oddelali svoje v ozadju in nimajo niti približno tako visokih prejemkov kot jih imajo igralci. Tudi oni so zaslužni za uspeh a o njih niti besede.
Citat
 
 
-9 #19 pancho vila 11:16 12-04-2018
Tukaj se ne gre ne za sponzorje in ne za KZS. Država je dolžna izplačati nagrade za uspeh še enkrat ne KZS četudi je dobila denar. Očitno vam ni jasno Srbija 20.000 evrov, Španija 30.000 evrov. Slovenija zero ali dnevnica. Kaj bo čez 40 ali 50 let, če bo, pa moraš doživeti. Poleg tega jim privoščim kar pa za vas ne velja, dvoličneži.
Citat
 
 
+10 #18 Matej 09:36 12-04-2018
Dne 12.10.2017 je

Ministrstvo za izobraževanje, znanost šport imelo dve nakazili do KZS-ja:
1. Ovrednotenje vrhunskega dosežka 17.080,00 EUR,
2. Izjemna nagrada 50.000,00 EUR,

dokazano nakazano s strani ministrstva. Rašo in Matejček, zakaj sta tako lumpa?
Citat
 
 
+9 #17 *--* 08:08 12-04-2018
Ne glede na vse, so pa naši košarkaši tu brcnili v temo. Država res ni idealna in res je, lahko bi bolje poskrbela za naše športnike. No ja pa saj 17.000 EUR nagrade sploh ni malo, sploh če gre za posameznika. Problem v tem primeru je da gre za ekipo znesek pa je enak. Očitno nihče ni računal, da lahko ekipa tako visoko poseže.
Drugače pa se o tem ne polemizira po medijih, pač pa se takšne stvari urejajo drugače.
Ne vem sicer koliko so dobili rokometaši za 3 mesto na svetovnem prvenstvu lani. Država najbrž ni dala več kot košarkašem, torej predvidevam, da imajo v okviru RZS stvari bolje urejene. Vsekakor se o tem v medijih ni nič pisalo.
Košarkaši pa kot otrok ki se mu je vzelo najljubšo igračo, v jok in v medije. Nihče pa ni povedal, da je to bila tudi njihova samopromocija. Vprašanje kateri izbor bi bil Dončič na draftu, ali pa će bi bil Prepelič v igri za Real Madrid, če ne bi bili prvaki Evrope.

Zakaj pogajanj ne vodi kdo ki je bil najbolj zaslužen za osvojitev naslova. Aja takšni imajo preveč obveznosti in tudi niso odvisni od tega denarja. Zato pa tu nastopa Zagorac, ki je milo rečeno lahko srečen, da je bil član reprezentance in se bo celo življenje lahko kitil z zlato medaljo, za katero pa je na igrišču "roko na srce" storil bore malo. Pa še on je podpisal za Krko, podlaga pa je bila tudi zlata medalja.

Škoda je da so s takšnimi nepremišljenimi izjavami v medijih mečejo slabo luč nase in na vse ostale, ki so kakor koli prispevali k velikemu uspehu.
Citat
 
 
-2 #16 Matko 22:15 11-04-2018
A se lahko slovenska košarka še bilj blamira??? Upam da se stara garnitura kmalu vrne!!!
Citat
 
 
+4 #15 Đorđe 21:53 11-04-2018
Mogoce so pa iz dnarja drzave kupilo Bitcoine pa so sedaj spusili ker so tok Bitcoini padl :lol: :lol: :lol:
Citat
 
 
+14 #14 Đorđe 21:50 11-04-2018
KZS - kje pa je glavni sponzor Telemach? Tudi glavnega sponzorja ste ocitno izgubili. Tolk ste sposobni. Sponzorji so bili več kot 13 let pa ste očitno nekaj na KZS ******* da ga ni več. A tudi za to je Cerar kriv? Dejte povedat po pravici, da ste denar od drzave zapravili ker ste placali minus...da ste izsiljevali drzavo in sponzorje...na koncu ste izgubili vse. Tako je ce igras Poker in imas slabe karte...
Citat
 

Dodaj komentar

Iskalnik