Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

Liga Nova KBM

SLO košarka na FB

facebook

Selektorja Slovenije objavila reprezentančna seznama

Na današnji novinarski konferenci sta Radovan Trifunović in Damir Grgić, selektorja moške in ženske reprezentance, predstavila seznama kandidatov in kandidatk za nastopa v kvalifikacijah za svetovno in evropsko prvenstvo.

(foto: KZS)

V mesecu novembru se začenja novo poglavje slovenske reprezentančne košarke. Moška izbrana vrsta se bo pod vodstvom novega selektorja Radovana Trifunovića spustila v kvalifikacije za svetovno prvenstvo leta 2019, ženska izbrana vrsta pa bo pod taktirko obstoječega selektorja Damirja Grgića začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2019.

Slovenke bodo pot na evropsko prvenstvo začele 11. novembra v skupini E, v kateri se bodo merile s Francijo, Finsko in Romunijo, Slovenci pa bodo pot na svetovno prvenstvo pričeli 24. novembra v skupini A, v kateri se bodo borili z Belorusijo, Črno goro in Španijo.

Selektor Trifunović se je odločil, da na širši seznam reprezentančnih kandidatov uvrsti 22 igralcev. V primerjavi s širšim spiskom Igorja Kokoškova za nastop na nedavnem evropskem prvenstvu je prišlo do treh sprememb.

Po saniranih poškodbah sta med kandidati znova Zoran Dragić in Blaž Mesiček, novo ime na seznamu predstavlja 17-letni in 211 cm visoki krilni center Jurij Macura, zaradi igranja v ligi NBA pa na seznamu dosedanjega kapetana Gorana Dragića.

Selektor Grgić je na seznam uvrstil 21 igralk. Na njem ni dosedanje kapetanke Maje Erkić, Sandre Piršič in Žive Zdolšek, ki so po nastopu na evropskem prvenstvu na Češkem zaključile reprezentančno pot.

V primerjavi s širšim seznamom za nastop na evropskem prvenstvu so nova imena na Grgićevem seznamu Maja Jakobčič in srebrna dekleta z letošnjega evropskega prvenstva mlajših članic Tina Cvijanovič, Zala Friškovec in Aleksandra Krošelj.

Radovan Trifunović, selektor moške reprezentance:

"Najprej bi izkoristil priložnost, da pohvalim delo kolega Damirja Grgića. Vsi vemo, kaj je naredil za žensko košarko. Veseli smo, da imamo takega strokovnjaka v ženski košarki, ker nam jo vsako leto postavi na višji nivo. Še enkrat bi se rad zahvalil vodstvu Košarkarske zveze Slovenije za to veliko priložnost. To res cenim in spoštujem. Na seznamu ni Gorana Dragića, ker je odsoten in ne bo mogel igrati na kvalifikacijah. Na njem pa so vsi igralci, ki so na evropskem prvenstvu osvojili zlato medaljo, in tudi vsi evroligaški košarkarji. Med 22 igralcev smo uvrstili tudi mladega Jurija Macuro, Blaža Mesička in Zorana Dragića. Pričakujemo uvrstitev na svetovno prvenstvo, predvsem po takem letu kot je bilo letošnje. Normalno je, da mi, javnost in novinarji pričakujemo uvrstitev na svetovno prvenstvo. Sigurno ne bo lahko. V skupini imamo Španijo, Črno goro in Belorusijo, križamo pa se s skupino, kjer bodo igrale Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska. Od teh osmih ekip gredo le tri na svetovno prvenstvo. Delo ne bo lahko, bomo pa dali vse od sebe."

Damir Grgić, selektor ženske reprezentance:

"Rad bi izkoristil priložnost in še enkrat čestital moški reprezentanci za izjemen uspeh in kolegu Trifunoviću za imenovanje za selektorja. V ženski reprezentanci sta z aktivnim igranjem košarke prenehali Sandra Piršić in Živa Zdolšek. Maja Erkić, ki je bila kapetanka slovenske izbrane vrste, pa je zaključila z igranjem za reprezentanco. Erkićeva je reprezentančno pot sklenila brez kakršnih koli negativnih komentarjev, zaključek je bila njena želja. Letos bo še igrala v klubu na Madžarskem. Odločili smo se, da bomo pomladili reprezentanco in menim, da je pred začetkom kvalifikacij pravi čas za to. Že v tem ciklu bomo ponudili možnost igralkam, ki so naredile zelo dober rezultat na evropskem prvenstvu do 20 let, kjer smo vzeli srebrno medaljo in nasploh osvojili prvo medaljo za slovensko žensko košarko. V ta proces bomo poskušali vključiti mlada dekleta in upam, da bomo pri tem uspešni. V skupini igramo z ekipo, ki je nismo želeli. Edina želja je bila, da ne bi igrali s Španijo ali Francijo. To se nam ni uresničilo, zato potrebujemo za preboj na evropsko prvenstvo štiri zmage. To pomeni, da moramo po dvakrat premagati Romunijo in Finsko. Upam, da se bomo dobro pripravili in da bo vzdušje v reprezentanci naša največja prednost. Želim, da bomo skromni in ponižni, tako kot smo bili pred dvema letoma, ko smo rekli, da nam je edina želja ta, da se približamo vrhu evropske košarke. V dveh letih nam je to uspelo. Menim, da smo na evropskem prvenstvu v Pragi pustili tudi dober vtis. Nismo imeli sreče. Z igro sem bil zadovoljen, z rezultatom ne. Sedaj bomo naredili vse, da se drugič zapored uvrstimo na evropsko prvenstvo."


Sorodni prispevki:

FIBA in ECA znova na začetni točki

Share

Komentarji   

 
-1 #1 Haha 23:34 24-10-2017
Vsi evroligaski igralci? Teifunovič resno? Jan Kosi? Moha Lapornik? Žan Šiško? A se norca delaš
Citat
 

Dodaj komentar

Iskalnik