Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

Nižje lige

SLO košarka na FB

facebook

"Letos bo pet klubov krojilo vrh"

V uredništvu imamo občutek, da bo letošnja sezona druge slovenske košarkarske lige še posebej zanimiva, ker pa se je med mrtvo sezono zgodilo še cel kup dobrih, slabih, v obeh primerih pa precej osupljivih stvari, smo na pogovor povabili Toneta Corela, prvega moža ljubljanskih Parkljev, ki nam je brez dlake na jeziku povedal svoje mnenje.

(foto: arhiv Toneta Corela; Parklji)

Za začetek se dotakniva najbolj pereče teme zadnjih tednov, spora med Košarkarsko zvezo Slovenije in Društvom košarkarskih sodnikov Slovenije, ki je bil tako silovit, da je premaknil celo začetek vseh moških in ženskih državnih prvenstev. Kako ste ga doživljali vi in ali so po njem klubi v boljšem ali še celo v slabšem položaju?

Moje mnenje o tem sporu je tako, da se je na obeh straneh našlo nekaj egoistov, ki so želeli uveljaviti svoj prav in zadovoljiti svoj ego, pa četudi na račun otrok, ki niso pravočasno začeli s tekmovanji. Sicer pa, ko govorimo o postavkah za sodnike, je potrebno povedati, da so le-te, predvsem v mlajših kategorijah nizke, zato sam nisem bil za zniževanje kilometrin, ampak sem se zavzemal zato, da ob enakih postavkah na tekmah mlajših kategorij vedno sodi tudi en izkušen sodnik, ki bi bil tudi mentor drugemu. Otroci pa bi tako že zelo zgodaj bili pravilno usmerjani tudi s strani sodniške stroke. In če bo tako, nisem za zmanjševanje postavk sodnikov.

Letošnje poletje je močno zaznamovalo tudi moško evropsko prvenstvo, na katerem je Slovenija prvič posegla po (zlati) medalji, kar je med najmlajšimi močno povečalo interes za košarko. Je to opazno tudi v vašem košarkarskem klubu?

Ne samo v našem klubu, interes za košarko se je enormno povečal, tako da klubi resnično lahko delamo z velikim številom potencialnih igralcev že po šolah, kar bo omogočilo res kvalitetno selekcijo bodočih vrhunskih košarkarjev. Seveda se bo rezultat letošnjega dosežka reprezentance videl šele čez približno deset let, ko bodo ti osem-, devetletniki, ki danes začenjajo, že trkali na vrata članske izbrane vrste.

V novi sezoni druge slovenske košarkarske lige bo znova tekmovalo dvanajst klubov, za preboj v ligo Nova KBM pa se bodo po novem borili kar trije lanski prvoligaši - škofjeloški LTH Castings, Portorož in Terme Olimia Podčetrtek. Ali bo zaradi tega letos še večji razmak med vrhom in preostalim delom lestvice kot smo mu bili priča lani?

V 2. SKL obstajajo določene zakonitosti, tako tekmovalno, kot organizacijsko. Tisti, ki se tega zaveda, se na tak način pripravi in jih predvidi vnaprej. Menim, da bo letos pet klubov krojilo vrh in ti se bodo borili za štiri mesta. To pa ne pomeni, da ostali ne bodo konkurenčni in da kdo od njih ne bo na koncu presenetil z uvrstitvijo. Sicer pa govoriti o tem, da obstaja velik razkorak med klubi, vsaj v 2.SKL, ni smiselno, saj o zmagovalcu in poražencu največkrat odločajo malenkosti.

Kdo pa so sicer vaši favoriti za naslov prvaka?

To so Celje, Terme Olimia, LTH, Sežana in Parklji. Po mojem mnenju je med temi petimi ekipami potrebno iskati štiri, ki bodo nadaljevale boj za ligo Nova KBM.

Parklji ste lansko sezono končali na 7. mestu, pred letošnjo pa ste v ekipi zadržali kar 10 košarkarjev, med katerimi so tudi prvi trije najkoristnejši igralci, in dodali dve veliki okrepitvi, Milana Kovačevića in Aljaža Korošca. So zato vaše ambicije letos kaj večje?

Zavedamo se, da imamo dobro ekipo, ki upravičeno cilja na visoka mesta, poleg izkušenih igralcev pa lahko k uspešni sezoni kvalitetno prispevajo tudi naši mladi igralci, ki bodo že morali prevzeti svoj delež odgovornosti. Mislim, da so tega sposobni. Zato upravičeno ciljamo proti vrhu, do razigravanja za višji rang tekmovanja. Če pa bi se pokazala priložnost, pa se tudi tekmovanja rang više ne bi branili, ob predpostavki, da bodo naši mladi igralci še eno leto starejši in izkušenejši.

Člansko moštvo ste v pretekli sezono vodili vi, v naslednji sezoni pa ga bo vodil vaš dosedanji varovanec Nejc Kobal, ki si je v preteklosti že nabral nekaj trenerskih izkušenj. Verjamete vanj?

Kobal je po mojem mnenju eden od trenerjev, ki bo naredil uspešno trenersko kariero. Je mlad, prodoren, ima veliko teoretičnega in praktičnega znanja, ni mu težko biti cel dan v dvorani in delati z igralci, in to so nedvomno karakteristike, ki so potrebne za dobrega trenerja. Zato ima moje popolno zaupanje.

Kobala in njegove izbrance že na prvi tekmi čaka velik izziv, saj boste Parklji danes gostovali pri aktualni podprvakinji Mesariji Prunk Sežani. Kakšen potek in razplet tekme pričakujete?

Lepo bi bilo, če bi sezono začeli z zmago, kar smo nedvomno sposobni, ne bo pa nobena tragedija tudi če je ne bomo, saj se je poleg že omenjenih zakonitosti potrebno zavedati še, da je sezona zelo dolga.

Pravijo, da svet stoji na mladih, in ker teh Parklji premorete kar nekaj, za konec reciva še kaj o obetavnih mlajših kategorijah. S koliko selekcijami boste štartali v sezono in na katero stavite največ?

Mi imamo praktično v vsaki mlajši kategoriji po najmanj dve selekciji, cilji pa so vedno igrati v prvih ligah z A selekcijami, se uvrščati tja med najboljših osem v posameznih kategorijah, od teh osmih pa prav vsak lahko osvoji medaljo. Samo nekaj sreče je potrebno imeti. Še vedno pa je naša prioriteta produkcija igralcev, saj smisel delovanja našega kluba ni kupiti dvanajst članskih igralcev, ampak ob nekaj izkušenih igralcih ponuditi priložnost za razvoj mladim iz lastnega pogona. In to uspešno delamo.

Share

Komentarji   

 
+2 #4 nc ne vem 17:28 26-10-2017
Dejmo Sezana
Citat
 
 
-2 #3 Gorenc 20:34 17-10-2017
Kakšn triglav.Tm francl use fura .ni šans .njemu odgovarja sredina lestvice... :lol: :lol:
Citat
 
 
+8 #2 Martin 21:46 14-10-2017
Tone, pozabil si na Triglav.
Citat
 
 
+8 #1 Bravo 19:45 14-10-2017
Za dobrim konjem se vedno dviguje prah...

Samo tako naprej...
Citat
 

Dodaj komentar

Iskalnik