Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

Slovenski sodniki pojasnili svojo plat zgodbe

Dramatična zgodba o zloglasnem sporu med Košarkarsko zvezo Slovenije in Združenji slovenskih košarkarskih lig in klubov ter Društvom košarkarskih sodnikov Slovenije je dobila nov nepričakovan zasuk.

(foto: KZS)

Po navedbah organizacijskega odbora odpadlega mednarodnega turnirja kadetinj, Košarkarske zveze Slovenije in Združenj slovenskih košarkarskih lig in klubov je svojo izjavo za javnost podalo tudi Društvo košarkarskih sodnikov Slovenije.


Pojasnilo za medije glede objave novice na spletnih straneh Košarkarske zveze Slovenije v povezavi z ogorčenostjo nad izsiljevanjem sodniške organizacije 

KZS na svoji spletni strani navaja, da so na KZS skupaj s predstavniki klubov ogorčeni nad izsiljevanjem Društva košarkarskih sodnikov Slovenije (DKS). V nadaljevanju želimo slovenski košarkarski sodniki s predmetno izjavo za javnost pojasniti svojo plat zgodbe.

Slovenski košarkarski sodniki smo že dolga leta del uspešne košarkarske podobe širom po Evropi in svetu. Odnosi med Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS), klubi in sodniki so bili do letos vedno korektni, naša krovna košarkarska organizacija pa je sklepe, povezane s sojenjem, vselej sprejemala v dogovoru s sodniki.

Temu letos prvič ni bilo tako. KZS je DKS pozvala k pogajanju s predstavniki Združenj košarkarskih klubov. To smo tudi storili in se s predstavniki Združenj košarkarskih klubov ob navzočnosti predstavnikov KZS pogovorili ter sprejeli načelne dogovore. Potek omenjenega sestanka je dokumentiran v posebni zabeležki, pri čemer v okviru omenjenega sestanka ni bilo govora o znižanju kilometrin. Združenja klubov so (po zaključenem sestanku) pred naslednjo sejo IO KZS podala popolnoma nov (dodaten) predlog, da se sodnikom prizna stroške kilometrine za prihod na tekmo v višini 0,18 EUR na prevožen kilometer (do sedaj 0,32 EUR).

Posledično je IO KZS na svoji naslednji seji v nasprotju z načelnimi dogovori iz omenjenega sestanka sprejel sklep o skoraj 50-odstotnem znižanju stroška kilometrine za prihod sodnikov na tekmo, pri čemer je predstavnik DKS na seji IO KZS glasoval proti predlogu združenj.

Ob tem, da gre za odločitev IO KZS, ki je bila sprejeta na podlagi enostranske (in po že zaključenih pogovorih podane) pobude Združenja košarkarskih klubov, je podlaga za znižanje stroška kilometrine tudi pravno gledano sporna, saj v primeru dejavnosti sojenja košarkarskih tekem ni mogoče govoriti o tem, da naj bi šlo za »podobno rešitev kot jo imajo zaposleni v gospodarstvu«, kot skuša zadevo v javnosti prikazati KZS.

Slovenski košarkarski sodniki namreč niso v delovnem razmerju s KZS ali s klubi, temveč gre za poslovno sodelovanje (na podlagi sklenjenih podjemnih pogodb), v okviru katerega sodniki opravljajo storitev sojenja košarkarskih tekem. Ob tem želimo omeniti, da veliko slovenskih košarkarskih sodnikov, zlasti mlajših, opravlja svoje delo preko študentske napotnice, pri čemer je tudi dohodek iz naslova stroškov kilometrine obdavčen, tako da bi skladno s sprejeto odločitvijo IO KZS sodniki, ki opravljajo delo preko študentske napotnice, od predvidenih 0,18 evra po kilometru prejeli za prevoz po obdavčitvi le približno 0,1137 evra, s čimer si zelo težko pokrijejo že sam strošek goriva, kaj šele amortizacijo za uporabo lastnega vozila.

Davčni vidik spornega vprašanja je urejen s posebno uredbo, ki določa kot višino stroškov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, za prevoz na službenem potovanju znesek 0,37 eur/km, za prevoz na delo v primeru neuporabe javnega prevoza pa 0,18 eur/km. Toda uredba ne določa višine kilometrine, ki pripada podjemniku, ki opravlja delo po podjemni pogodbi, kot je to v primeru košarkarskih sodnikov in je torej to stvar dogovora ob sklenitvi poslovnega sodelovanja. Glede na navedeno v DKS vztrajamo pri izhodišču za strošek kilometrine v višini 0,37 eur/km, pri čemer je DKS za prihajajočo sezono že pristalo na kilometrino v višini 0,32 eur/km, ki je tako ali tako (v primeru slovenskih košarkarskih sodnikov) v veljavi že več let.

Najvišji organ našega društva, Zbor članov (skupščina), je v mesecu juniju 2017 sprejel sklep, da se pozove Združenja košarkarskih klubov k vnovičnim pogovorom, o čemer je DKS obvestilo KZS že junija in ob tem KZS izrecno prosilo, če lahko dopis posreduje predstavnikom združenj. Ker KZS tega ni bila pripravljena storiti, smo v začetku meseca julija 2017 sami posredovali dopis vsem predstavnikom združenj. Na žalost do danes ni bilo pripravljenosti za pogovore (izjema je le Združenje košarkarskih klubov lige Nova KBM, ki je včeraj izrazilo pripravljenost na pogovore). V primeru, da odločitev IO KZS, ki ni bila usklajena oz. dogovorjena med vsemi vpletenimi stranmi, ne bo preklicana oz. ne bo dosežen drugačen dogovor, člani DKS (po neusklajenih pogojih) nismo pripravljeni soditi tekem pod okriljem KZS.

Po našem mnenju je ključna naloga KZS omogočiti vsem vpletenim enakopravna izhodišča za njihovo delovanje. 10. člen statuta KZS med drugim govori o tem, da imajo člani KZS pravice, da enakopravno v okviru ciljev KZS uresničujejo svoje interese, po drugi strani pa so med drugim dolžnosti članov zveze, da upoštevajo enakost in suverenost vseh članov KZS ob upoštevanju enakega varovanja pravic ostalih članov, o čemer v primeru zgoraj omenjene odločitve IO KZS, ki je bila sprejeta s preglasovanjem in v nasprotju z doseženimi načelnimi dogovori med vpletenimi stranmi, ni mogoče govoriti.

Za zaključek naj dodamo, da slovenski košarkarski sodniki nastali zaplet globoko obžalujemo, saj si želimo soditi tekme in zagotoviti nemoten potek prvenstva. Toda v okolju, kjer komunikacijo in iskanje kompromisov zamenjajo grožnje, to v tem trenutku žal ni mogoče. Kot že rečeno pa smo vsak trenutek pripravljeni na pogovore in razrešitev nastalega konflikta.


Sorodni prispevki: 

KZS in predstavniki klubov ogorčeni nad izsiljevanjem DKS, turnir kadetinj odpadel

Spor med klubi, KZS in sodniki privedel do bojkota

Share

Komentarji   

 
+2 #26 ana 09:04 03-10-2017
Itak pa 90% sodnikov nima pojma o sojenju
Citat
 
 
+1 #25 ana 09:03 03-10-2017
Pa naj sodnike razporejajo na tekme čim bliže domu. Tako bo tudi potnih stroškov manj. Zakaj mora torej sodnik s stalnim prebivališčem v Kopru sodit tekmo v Maribor? Čista kozlarija... :o :o :o
Citat
 
 
-2 #24 Študent_1 12:28 10-09-2017
Če greš iz Kopra v Maribor sodit po nalogu KZS delegatorja, moraš dobiti potne stroške. Ker pa ob vikendih ni možen prevoz z avtobusi na takih razdaljah, si upravičen do prevoza z lastnim avtomobilom. In če bi bili brez potnih stroškov, bi glede na sistem delegiranja izven ''domače'' regije, precej hitro zapravil sodniško takso zgolj za stroške poti.
Na splošno si do potnih stroškov upravičen, če imaš do dela več kot 2 km.
Citati Študent:
Prvič slišim, da bi nekdo ki dela prek študentske napotnice, prejemal kilometrino. Verjetno so sodniki edini v državi, vsi ostali se vozimo brez nadomestila.
Citat
 
 
-5 #23 Od Rističa brat 14:13 08-09-2017
Citati sudja:
dokler se bili sodniki pod ZKSS je bilo vse OK, ko so se pa Jelen, Boltauzer, Jovanovic in druscina odlocili to rusit pa je kar je
obljubljali pa so ne vem kaj vse
tako ali tako bo pa kmalu sodnikov zmanjkalo, mladi nimajo vec motivacije, ker se nimajo od koga uciti
na letosnjem Slovenia ballu je kar nekaj tekem sodil po en sodni

razpad sodnistva se je zacel, ko so zaceli odhajati delavci, kot je bil Pirih, Skof, Lukin, Ristic

morda bi morali njih kaj povprasati


To je verjetno napisal kar sam Ristič, ki je rešil Eurobasket pred propadom :):):)
Citat
 
 
+2 #22 O, sancta simplicitas! 16:08 07-09-2017
Gospod Makris pa je modro tiho...
Citat
 
 
+1 #21 Smešno 10:16 07-09-2017
Pa vi ste tut tapravi. Ka mislite, da se bom vozu na tekmo za drobiž pa pol poslušal pametne trenerje pa preambiciozne starše?
Rajš sm doma s svojim otrokom... 8)
Citat
 
 
+8 #20 Fidel 09:18 07-09-2017
Poleg ZKSS se tudi KZS krmi na racun klubov.Tudi s "provizijami" pri posredovanju racunov za sodniske stroske napram klubom.Pijavke eni in drugi na hrbtih klubov,ki komaj shajajo iz meseca v mesec.Vam je stalo do razvoja kosarke?Spustite apetite eni in drugi.
Citat
 
 
+6 #19 sudja 21:04 06-09-2017
dokler se bili sodniki pod ZKSS je bilo vse OK, ko so se pa Jelen, Boltauzer, Jovanovic in druscina odlocili to rusit pa je kar je
obljubljali pa so ne vem kaj vse
tako ali tako bo pa kmalu sodnikov zmanjkalo, mladi nimajo vec motivacije, ker se nimajo od koga uciti
na letosnjem Slovenia ballu je kar nekaj tekem sodil po en sodni

razpad sodnistva se je zacel, ko so zaceli odhajati delavci, kot je bil Pirih, Skof, Lukin, Ristic

morda bi morali njih kaj povprasati
Citat
 
 
+5 #18 brezplačen pravni nasvet 19:06 06-09-2017
Citati študent:
tudi kot študent je mogoče znižanje dohodninske osnove s pomočjo uveljavljanja potnih stroškov.
potrebno je izpolniti obrezec in ga priložit k svoji dohodninski napovedi...

Študenti si lahko dohodninsko osnovo nižajo v primeru vplačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter z 10-odstotnimi normiranimi stroški, katere upravičenosti ni treba posebej dokazovati.
Poleg teh pa Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) študentom prizna tudi dejanske stroške prevoza in nočitev, ki so nastali v zvezi z opravljanjem dela. Napovedi za odmero dohodnine oziroma ugovoru na informativni izračun morajo v tem primeru priložiti dokazila, ki se razlikujejo glede na uporabljeno vrsto prevoza:
-Ko študent uporabi javno prevozno sredstvo, naj predloži vozovnico, delodajalčevo potrdilo o mestu opravljanja dela in poročilo o prisotnosti na delu.
-Ko študent uporabi lastno prevozno sredstvo, naj poleg zgoraj omenjenih potrdila in poročila predloži tudi pisno izjavo o uporabi lastnega prevoznega sredstva, podatke o številu prevoženih kilometrov med prebivališčem in mestom opravljanja dela. Izjava mora vsebovati tudi zagotovilo, da so podatki v njej resnični in pravilni.
Napisano velja tudi za fizične osebe, ki delujejo preko drugih pogodb (podjemna, avtorska,...)
Skratka pojasnilo DKS-ja je prav smešno, saj je več kot očitno da ne poznajo naše davčne zakonodaje in njihova interpretacija in sklicevanje na Davčno uredbo o višini potnih stroškov ki se ne upoštevajo v davčno osnovo (ta namreč določa maksimum neobdavčljevega zneska ne pa neko minimalno osnove do katere naj bi bili upravičeni), je pa naravnost absurdna in predlagam gospodom, da dajejo dopise v katerih uporabljajo besede: pravno sporno, zakonsko določeno ipd. prej pogledat kakšnemu pravniku saj se drugače samo smešijo.
Sodnikom študentom, za katere jih kar naenkrat tako skrbi v DKS, predlagam, da glede na to, da vam DKS očitno ne more nuditi neke pravne zaščite ker so preprosto nevedni, da pobrskate na straneh študenskih servisov ker tam pa lahko pridobite vse potrebne podatke.
Citat
 
 
+6 #17 študent 17:20 06-09-2017
tudi kot študent je mogoče znižanje dohodninske osnove s pomočjo uveljavljanja potnih stroškov.
potrebno je izpolniti obrezec in ga priložit k svoji dohodninski napovedi...
Citat
 

Dodaj komentar

Iskalnik