Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

VIDEO: Slovenija utišala Fince in skočila na vrh skupine A

Izbrana vrsta Slovenije je na drugi tekmi evropskega prvenstva dosegla drugo zmago. Po Poljski je sredi Helsinkov ugnala še gostiteljico Finsko in prevzela vodstvo v predtekmovalni skupini A.

(foto: FIBA)

Odlično tekmo je zopet odigral kapetan moštva Goran Dragić. Če je zvezdnik Miamija na tekmi proti Poljski v prvih 20 minutah dosegel 20 točk in na koncu s 30 postavil tudi osebni rekord v slovenski reprezentanci, je bila njegova predstava proti Finski še korak bližje perfekciji.

Svojo prvo točko je dosegel šele v šesti minuti, prvo četrtino je končal pri osmih točkah, ob polčasu pa jih je imel ob metu 7/9 iz igre že 24. Glede na to, da je od prvega koša do polčasa še dve minuti sedel na klopi, je Dragić vse te točke dosegel v zgolj 10 minutah. Finska na drugi strani je priključek držala do 15. minute (33:33), zahvaljujoč metu 8/16 za tri točke.

Ostali slovenski igralci v prvih 20 minutah niso bili pri metu - Vlatko Čančar in Anthony Randolph sta bila pri šestih točkah, Luka Dončić je dosegel štiri. Finska je tudi v nadaljevanju še naprej zadevala z razdalje in hitro znižala zaostanek 12 točk (52:40) na 56:54. Vseeno je selektor Igor Kokoškov iz igre potegnil Dragića (v tretji četrtini ni dosegel točke) in Dončića ter dal priložnost ostalim. Tretji del igre so slovenski košarkarji zaključili z vodstvom 65:63.

Odločitev o zmagovalcu je padla v zaključku tekme, pot od tragičnega do pravljičnega junaka pa je le v nekaj minutah prehodil naturalizirani Američan Anthony Randolph. Minuto in pol pred koncem je zgrešil en prosti met (77:74), 14 sekund pred iztekom pa kar oba (79:78).

Finska, ki je malo prej prvič po dolgem času povedla (77:78), je krenila v napad za zmago, njihovemu prvemu zvezdniku, 20-letnemu Lauriju Markkanenu, pa je žogo v dvoboju ena na ena vzel prav Randolph. Stekel je v napad in zabil za 81:78. Na semaforju so ostale še tri sekunde, finski strateg je vzel minuto odmora, akcijo znova pripravil za Markkanena, tudi tokrat pa ga je Randolph tako dobro pokril, da je 213 centimetrov visoki bodoči igralec Chicago Bulls prestopil črto igrišča in zapravil možnost za izenačenje.

Goran Dragić je tekmo končal pri 29 točkah in je po dveh krogih prvi strelec evropskega prvenstva. Njegov met iz igre je bil 8/16 (trojke 2/5), zadel je 11 od 12 prostih metov, temu pa je dodal še pet podaj, štiri skoke in dve ukradeni žogi (statistični indeks 30). Od ostalih igralcev je do dvomestne številke prišel le še Anthony Randolph (10 točk in 6 skokov), Luka Dončić je zbral 8točk in prav toliko skokov, Gašper Vidmar pa je dosegel 7 točk in 6 podaj.

Slovenci bodo tretjo tekmo odigrali že jutri ob 15.30, ko se bodo srečali z vedno neugodno Grčijo, ki je danes izgubila proti Franciji (87:95). 

Evropsko prvenstvo za člane, Helsinki:

2. kolo skupine A:

Sobota, 2. september:

FINSKA - SLOVENIJA 78:81 (22:22, 20:30, 21:13, 15:16)

Markkanen 24 (1 ukr. žoga), Salin 11 (1 ukr. žoga), Huff (8 skokov), Koponen (9 podaj) in Murphy (1 ukr. žoga) 7; Dragić 29, Randolph 10 (2 blokadi), Dončić 8 (8 skokov).

STATISTIKA

VRHUNCI TEKME


Sorodni prispevki:

Slovenci nad ostrostrelske gostitelje

Kapetan bo že naslednjo tekmo potreboval večjo pomoč

Slovenci evropsko prvenstvo pričeli z zmago

Share

Dodaj komentar

Iskalnik