Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

Slovenija odpira evropsko prvenstvo

Na Finskem, v Izraelu, Romuniji in Turčiji je vse pripravljeno na začetek jubilejnega 40. evropskega prvenstva v moški košarki. Veliko tekmovanje stare celine bosta z medsebojno tekmo ob 12.45 uri otvorili izbrani vrsti Slovenije in Poljske.

(foto: KZS/alesfevzer.com)

V štirih državah gostiteljicah se je zbralo 24 najboljših evropskih reprezentanc, ki se bodo od danes pa vse do 17. septembra potegovale za osvojitev trofeje evropskega prvenstva.

Naslov prvaka iz prejšnjega evropskega prvenstva brani Španija, ki bo letošnje tekmovanje začela v romunski Cluj-Napoci v skupini C, ki jo sestavljajo še Romunija, Češka, Črna gora in naši sosedi Hrvaška in Madžarska.

Slovenija se bo v lov na uvrstitev v drugi del tekmovanja, ki ga bo v celoti gostila turška prestolnica Istanbul, podala v Helsinkih v skupini A, v kateri se bo zoperstavila Poljski, Finski (2.9.), Grčiji (3.9.), Islandiji (5.9.) in Franciji (6.9.).

Prvi nasprotniki Slovencev so v pripravljalnem obdobju odigrali 11 tekem in zabeležili 7 zmag (dvakrat proti Češki, potem pa še proti Latviji, Nemčiji, Rusiji, Veliki Britaniji in Madžarski) in 4 poraze (proti Izraelu, Srbiji, Latviji in Litvi).

Glavno orožje poljskega selektorja Mike Taylorja je 24-letni branilec/krilni igralec Mateusz Ponitka, na prvenstvu pa ne bo mogel računati na izvrstna centra, reprezentančno upokojenega Marcina Gortata in poškodovanega Macieja Lampeja. Povprečna starost Poljakov je 28 let (Slovencev 25 let), njihova povprečna višina pa znaša 199 cm (200 cm).

Reprezentanci Slovenije in Poljske sta se doslej pomerili na 12 tekmah, kar enajstkrat pa so zmago slavili naši košarkarji. Slovenci in Poljaki so se nazadnje srečali med lanskoletnimi pripravami na kvalifikacije za evropsko prvenstvo, tekmo na turnirju na Dunaju pa so z 81:76 dobili varovanci Igorja Kokoškova.

Evropsko prvenstvo za člane, Helsinki:

1. kolo skupine A:

Četrtek, 31. avgust, ob 12.45:

SLOVENIJA - POLJSKA

Aleksander Sekulić, pomočnik selektorja slovenske reprezentance:

"Poljaki so svojo kvaliteto dokazali že v pripravljalnem obdobju, ko so bili povsem enakovredni vsem reprezentancam. Ne glede na to, da so ostali brez Gortata in Lampeja, imajo zelo dolgo klop. So zelo kompaktna ekipa, ki ima odlične strelce z razdalje. Njihovi krilni centri so izjemno gibljivi ter nevarni v skoku v napadu. Njihovo igro kreira 216 centimetrov visoki center Karnowski, ki je odličen podajalec, odlično pa se znajde tudi pri igri pod samim obročem. Najpomembnejše bo, da omejimo najboljše poljske strelce z razdalje in da kontroliramo skok."


Sorodni prispevki:

Prva tekma bo dala prve odgovore o kakovosti Slovenije

"Z medaljo se ne obremenjujemo"

S končno postavo že tudi Poljaki, Francozi v Helsinke s 13 igralci

Share

Komentarji   

 
+1 #1 Pero 09:23 31-08-2017
Šteje le zmaga! Srečno!
Citat
 

Dodaj komentar

Iskalnik