Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

Izplen Slovenk odvisen od njihove obrambe

Na ženskem evropskem prvenstvu na Češkem je danes tekmovanja prost dan, zato smo izkoristili priložnost in naredili analizo prvih dveh tekem slovenske ženske reprezentance.

(foto: FIBA)

Po prvih dveh dnevih 36. evropskega prvenstva za članske košarkarice lahko ponosno zapišemo, da Slovenke na svojem krstnem velikem tekmovanju igrajo enako zrelo kot preostalih 15 reprezentanc.

Tako proti podprvakinji Franciji kot proti pregovorno neugodni Grčiji je Slovenija vodila točno 13 minut in 11 sekund ter imela minuto in pol pred koncem tekme uspeh na dlani, zgodovinsko prvo zmago pa je v žep pospravila na vročem obračunu z Grkinjami.

Slednje so na prvi dan prvenstva presenetile aktualne prvakinje Srbkinje, ki so včeraj izgubile še proti Franciji in kot edine v skupini C ostajajo brez zmage. V preostalih treh skupinah se v podobno nezavidljivem položaju nahajajo Črnogorke, Belorusinje in gostiteljice Čehinje.

Na izplen Slovenije je obakrat vplivala njena igra v obrambi. Proti Franciji je bila ta precej nezbrana, saj so Francozinje v zadnjih dveh minutah in pol izsilile štiri osebne napake oziroma osem prostih metov, proti Grčiji pa dovolj osredotočena, da so Grkinje v zadnjih štirih minutah in pol štirikrat izgubile žogo in dosegle le dve točki (1/3 za dve, 0/4 za tri).

Slovenija je trenutno 15. najboljša ekipa pri metu za tri točke (20,6 %), 12. pri prostem metu (61,9 %) in podajah (13), 11. pri podeljenih blokadah (1,5), 8. pri metu iz igre (37,9 %) in pridobljenih žogah (6,5), 7. pri doseženih točkah (povp. 63,5 točke na tekmo) in izgubljenih žogah (15), 6. pri metu za dve točki (44,4 %), 5. pri skoku (45) in 1. pri storjenih osebnih napakah (26).

Po prvih dveh tekmah je naša najkoristnejša igralka in prva strelka Eva Lisec, ki v povprečju dosega 12,5 točke (28. na EP), 7 skokov, 3 podaje in 1,5 pridobljene žoge (skupaj z Majo Erkić 17. na EP). Najboljša skakalka (povp. 7,5 skoka; 11. na EP) in podajalka (povp. 4,5 podaje, 10. na EP) je zanimivo 172 cm visoka Teja Oblak, največ blokad (2; 4. na EP) pa je zaenkrat podelila Sandra Piršič.

Od dvanajstih varovank selektorja Damirja Grgića na svoj debi na evropskem prvenstvu čaka samo še 20-letna Larisa Ocvirk, a verjamemo, da bo do konca nastopov slovenske reprezentance tudi ona dobila priložnost in se, skupaj z Živo Zdolšek in Tino Trebec, vpisala med strelke evropskega prvenstva.

Sorodni prispevki:

"Ta zmaga bo mnogim še dolgo ostala v spominu"

Slovenke do zgodovinske zmage na velikih tekmovanjih!

Slovenke na uvodu evropskega prvenstva navdušile, a bile prekratke za prvo zmago

Share

Komentarji   

 
+5 #1 pancho vila 14:11 19-06-2017
Rebeka Abramovič je košarkarica za posebne obrambne naloge.
Citat
 

Dodaj komentar

Iskalnik