Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

V ligi ABA bo Slovenijo zastopala le Olimpija, potrjena tudi 2. liga in Superpokal

V Zagrebu je včeraj potekala skupščina klubov regionalne lige ABA, ki je potrdila finančna, športna in marketinška poročila za sezono 2016/2017 ter predstavila kar nekaj novosti.

(foto: ABA-liga.com)

Klubi, ki so lastniki tekmovanja, so izrazili zadovoljstvo nad storjenim v minuli sezoni. Liga ABA je namreč v preteklem obdobju še utrdila svojo pozicijo v regiji in bo tudi v prihodnje kot edina liga na prostoru nekdanje Jugoslavije omogočala uvrščanje v Evroligo in Eurocup.

Liga ABA je v sezoni 2016/2017 poslovala v okviru proračuna in ob tem ustvarila dobiček, ki bo deloma enakovredno razdeljen med klube, deloma pa bo porabljen za investicije v nove projekte organizacije. Vodstvo lige je izrazilo željo po ponovnem dialogu in iskanju sinergij z nacionalnimi zvezami.

Tekmovalni sistem

Zavoljo specifične situacije, ki vlada v evropski klubski košarki, so bile sprejete tudi določene spremembe tekmovalnega sistema. Skupščina je z večino na glasovanju potrdila, da bo v sezoni 2017/2018 tekmovanje štelo 12 in ne več 14 klubov, kar bo omogočalo lažjo sestavo tekmovalnega koledarja.

Po predstavljeni analizi stanja v evropskih in regionalnih tekmovanjih ter ob dejstvu, da liga ABA še vedno ni priznana s strani nacionalnih košarkarskih zvez, je predsedstvo tekmovanja sklenilo zaščititi interes klubov ustanoviteljev tekmovanja. Pravico za nastopanje v prihodnji sezoni so tako pripisali 12 ustanoviteljem oziroma klubom, ki so v liga ABA nastopali v sezoni 2016/2017.

V naslednji sezoni bo v ligi tako nastopalo 10 klubov po nacionalnem ključu:

Srbija - 3 klubi
Hrvaška - 3 klubi
Slovenija - 1 klub
Bosna in Hercegovina - 1 klub
Črna gora - 1 klub
Makedonija - 1 klub

Dve dodatni mesti sta bili dodeljeni državama Srbiji in Črni gori, ki sta v sezoni 2016/2017 dosegli najboljši športni rezultat (koeficient) med vsemi državami. Ob tem je bilo sprejeto, da se bo za uvrščanje srbskih klubov upoštevala lestvica srbskega prvenstva, saj srbska košarkarska liga kot edina ligo ABA tudi priznava. V naslednji sezoni lige ABA bodo tako nastopali Cedevita, Zadar, Cibona, Union Olimpija, Igokea, Budućnost VOLI, MZT Skopje Aerodrom, Mornar in štiri najboljše srbske ekipe.

Superpokal

Skupščina klubov je potrdila tudi organizacijo ABA Superpokala, ki bo premierno organiziran v črnogorskem Baru. Želja klubov je, da dogodek postane tradicionalen in namenjen košarkarskemu uvodu v sezono, druženju vseh predstavnikov klubov, sodniškemu seminarju in promociji tekmovanja samega. Na turnirju naj bi nastopalo vsaj šest ekip, udeleženk tekmovanja. Vse stroške organizacije projekta bosta pokrila organizator in liga sama.

2. Liga ABA in tekmovanje za mlade

Na skupščini je bila predstavljena in soglasno sprejeta tudi ideja o organizaciji 2. lige ABA. V tekmovanju naj bi nastopalo 12 ekip - po 2 iz vsake države, prvak pa bi se potegoval za mesto v 1. ligi ABA. Ker je popularizacija in krepitev košarke v regiji eden izmed najbolj pomembnih ciljev organizacije, je bila sprejeta tudi ideja o organizaciji treh turnirjev za mladinske selekcije ABA ligašev. Podrobnosti o tekmovalnem sistemu 2. lige ABA in mladinskega tekmovanja bodo znane do naslednje skupščine klubov. Oba projekta pa naj bi premierno stekla že v prihodnji sezoni.

»Pred nami je novo poglavje v regionalni klubski košarki - morda bomo kmalu ugledali 2. ligo ABA in tekmovanje za mladinske selekcije klubov. Glavna polemika minule skupščine je pričakovano potekala okoli tekmovalnega sistema za prihodnjo sezono. Klubi so sprejeli predlog predsedstva, da v sezoni 2017/2018 v ligi nastopa 12 moštev, lastnikov organizacije, med katerimi je brezpogojno tudi Union Olimpija. Kot razlog odločitve je bilo podano dejstvo, da nacionalne zveze lige ABA ne priznavajo. Izjema je srbska liga, ki je ločena od same zveze. Kolateralna škoda vseh že predlogo trajajočih zapletov v regionalni košarki je gotovo izguba enega mesta za Slovenijo, ki je imela v zadnjih dveh sezonah najslabši izplen,« je po skupščini klubov lige ABA povedal direktor Uniona Olimpije Matevž Zupančič.

Share

Komentarji   

 
+2 #11 Košarkar 09:13 25-05-2017
Enostavno sramota od sramote, tako s strani UO kot same ABA lige.
Citat
 
 
+7 #10 eu 13:16 24-05-2017
Moje misljenje je da nas je aba liga unicila. Poglejte ucasih Slovenija je imela 2 predstavnika u evroligi sedaj pa ima cela bivsa jugoslavija enega. mislim da je na to karto ciljala evroliga kaj nam bojo ti balkanci ! Naj se zacne kosarka razvijati u angliji. Spomnimo se kako se enkrat london poklicali in delali nekaj na silo ! tako sedaj dela zadnja leta olimpija !
Citat
 
 
+9 #9 Man 11:58 24-05-2017
Zanima me,ali bo naša zveza na tako diskriminatorno odločitev do drugih klubov v Sloveniji reagirala,ali ne.V kolikor je odočitev dokončna,bi zveza morala prepovedati nastop tudi Olimpiji,ker tekmovanje v našem državnem prvenstvu za ostale klube in vložki v to športno panogo nimajo smisla,ob takih odločitvah,sprejeti h v balkanski kuhinji.
Citat
 
 
+5 #8 Nba 11:53 24-05-2017
Citati SM:
Dajmo gledati realno. Samo Olimpija ima resne plane z ligo ABA. Krka jih ni imela, sedaj pa mora eno sezono tako ali tako izpustiti. Rogaška? Ima sploh željo in finančne pogoje? Zlatorog želi, a ga pri tem ne podpira Heineken. Helios raje igra Ligo prvakov. Ostali pa sploh niso na tem nivoju, niti nimajo primernih dvoran.

Se strinjam. To se gola dejstva! Razen Olimpije nobeden naš klub nima ne želje in ne finančnih sredstev (dvorana + večji proračun za sestavo močnejše ekipe, ki bi bila sposobna igranja uspešnega igranja na temu nivoju), zato nam ni treba biti užaljen in delati drame iz tega. Ta liga se bo itak čez kakšno leto sama ugasnila. :lol:
Citat
 
 
-2 #7 slatnaa 11:30 24-05-2017
Je imela pri tem kaj besede KK Rogaška?
Citat
 
 
+4 #6 SM 11:26 24-05-2017
Dajmo gledati realno. Samo Olimpija ima resne plane z ligo ABA. Krka jih ni imela, sedaj pa mora eno sezono tako ali tako izpustiti. Rogaška? Ima sploh željo in finančne pogoje? Zlatorog želi, a ga pri tem ne podpira Heineken. Helios raje igra Ligo prvakov. Ostali pa sploh niso na tem nivoju, niti nimajo primernih dvoran.
Citat
 
 
+5 #5 J.P. 11:03 24-05-2017
Čimprej ven iz te greznice. Odlična priložnost, da se še tisti edini slovenski klub (verjetno Olimpija, Rogaške 100% ne bodo spustili zraven) odpove ABA ligi. TV prenosov praktično ni, Olimpija pa tako ali tako nima publike, še tisti so povečini pristaši gostujočih ekip, to pa ni smisel sodelovanja Olimpije v tem tekmovanju. V ligi sodeluje 6 držav, od tega imata dve (Srbija in Hrvaška) skupaj 7 ekip (58,3%), preostale 4 (Slovenija, BiH, Črna gora in Makedonija) pa 5. Lorbek, Lisac & co. lahko ustanovijo novo tekmovanje. Za začetek Alpe adria cup, pa Zraven še Cibona in Cedevita, mogoče tudi Zadar in Split, saj dvomim, da imajo Hrvati interes nastopati v pretežno srbski ligi.
Citat
 
 
+7 #4 mihapiha 10:27 24-05-2017
upam da bodo drugi slovenski klubi znali "ceniti" potezo Zupancica in Olimpije. Vsak z vsaj malo hrbtenice bi bil proti predlogu, ze vsaj iz principa. Glasen je tak kot da Olimpija nima konkurence in je edina kjer sploh znajo igrati basket. Se en dodaten razlog da se Slatna napali.
Prodal je svoj glas da bo imel drugo leto za kam iti (tajnica na aba).
Citat
 
 
+2 #3 Slo 10:11 24-05-2017
Kaj mi lahko kdo razlozi prosim zakaj bo Olimpija igrala ABA ligo in ne Rogaska. Po rednem delu je bila pred Olimpijo
Citat
 
 
+6 #2 Dušan 09:52 24-05-2017
Izdaja. Prekleta izdaja.
Citat
 

Dodaj komentar

Iskalnik