Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

Andrej Žakelj: ''Zahtevam borbenost in željo po igri, kajti le to nas lahko dvigne!''

Postojnčan Andrej Žakelj je ob koncu leta 2016 prevzel trenerske vajeti košarkarskega kluba Podčetrtek in tako zamenjal dotedanjega trenerja Borisa Zrinskega. V Podčetrtku ga čaka zahtevna naloga, od igralcev pa bo zahteval borbenost in željo po igri, s čimer verjame, da bodo prišli uspehi, ki bodo klub dvignili iz črnega brezna.

(foto: Start Lublin; KZS)

Za vami je prva trenerska izkušnja v tujini. Se je boste spominjali z radostjo ali obžalovanjem?

Vsekakor z radostjo, ne vem, zakaj bi obžaloval, kajti, ko se ponudi takšna priložnost, mislim, da je vsak trener vesel in je prav, da jo izkoristi. Jaz sem jo in menim, da to ni grenka izkušnja. S tem, ko sem odšel v tujino, sem pridobil določene izkušnje, nova poznanstva in menim, da je to pozitivno.

Slovenski košarkarski trenerji so na Poljskem izredno cenjeni in spoštovani. Je bilo zaradi tega dobrega slovesa vaše delo v Lublinu kaj lažje ali morda celo težje od pričakovanega?

Rekel bi, da morda celo nekoliko težje, saj vsi na Poljskem pričakujejo od tujih trenerjev, še predvsem od slovenskih, ki naj bi veljali za bolj cenjene, rezultate in to rezultate takoj. Je pa res, da tudi slovenski trenerji, ki so že v preteklosti bili na Poljskem, niso takoj uspeli, potrebovali so nekaj časa, kar je povsem normalno. Težje je predvsem zaradi tega, ker so večja pričakovanja.

Kje se je po vašem mnenju zataknilo, da s startom v prvih sedmih kolih državnega prvenstva niste uspeli slaviti niti na eni tekmi?

Mislim, da se je vse skupaj začelo v pripravljalnem obdobju, ko smo imeli veliko poškodb, in tako smo v mesecu pred prvo uradno tekmo praktično trenirali s sedmimi, osmimi igralci in smo pet na pet igrali le na prijateljskih tekmah. To se na Poljskem hitro pozna. Naša ekipa ni slovela po najboljših Poljakih, ki pa jih ekipa potrebuje, in če nimaš dobrih Poljakov, zna tudi rezultat trpeti. Menim, da smo v ekipo pripeljali dobre tujce, manjkala pa nam je rotacija pri dobrih poljskih igralcih.

V klubu vas je nasledil rojak David Dedek, ki je v poljski košarki dejaven že več kot desetletje. Ste mu pred odhodom zaupali kakšen koristen nasvet?

Ko je po mojem odhodu ekipo prevzel Dedek, me je seveda poklical. Seveda sem mu predstavil določene stvari. Nisem tak, da bi kaj skrival. Določene stvari bi povedal vsakemu, ne samo rojaku. Želim, da mu uspe, tudi klubu želim dobro. Imel je nekaj vprašanj, na katera sem mu po svojih močeh odgovoril in mu poskusil s tem pomagati.

Po epizodi na Poljskem ste se odločili za vrnitev v domovino. Kaj je bil glavni razlog, da ste sprejeli ponudbo za glavnega trenerja članske ekipe Podčetrtka?

Po prekinitvi pogodbe na Poljskem se mi je odprlo nekaj ponudb, da bi ostal celo na Poljskem ali pa bi odšel v katero drugo državo, vendar sem si od pritiska, ki je bil velik, želel nekoliko odpočiti in tako sem se zaradi tega ter zaradi osebnih zadev odločil, da se vrnem v Slovenijo in poskusim tukaj poiskati klub. V tem času je prišlo do razhoda s trenerjem v Podčetrtku in sledila je ponudba z njihove strani, ki sem jo z veseljem sprejel.

Kakšno zapuščino vam je zapustil trener Boris Zrinski? Menite, da ekipa potrebuje še kakšno igralsko okrepitev?

Igralci niso tako slabi in ekipa ni tako slaba kot kaže pogled na rezultat, prav tako pa menim, da Boris ni delal slabo, mislim pa, da se ekipo da še veliko bolj izkoristiti. Glede tega, kako to doseči, mislim, da poznam pravi način, ali bo uspešen ali ne, pa za sedaj še težko trdim. Kljub temu da bi bilo morda lažje s kakšnim dodatnim igralcem, bomo s tem za zdaj še počakali in se naknadno pogovarjali o tem.

Ste v sistem dosedanjega dela kaj dodali ali je vse ostalo enako?

Zavedam se, da igralci tukaj niso profesionalci in da jih večina hodi v službo, vendar to ni razlog, da se z določenimi igralci, ki pa imajo možnost dopoldanskih treningov, ti ne bi izvajali. S treningi v dopoldanskem času smo začeli takoj na začetku, kajti vsak trening je več kot dobrodošel in vsak trenutek moramo izkoristiti za izboljšave.

Kar nekaj navijačev iz Podčetrtka je potožilo, da moštvu včasih primanjkuje borbenega duha, da bi fantje morali iti večkrat, tako kot radi rečemo, z glavo skozi zid. Kako lahko trener to spremeni?

Vsekakor je na trenerju, da igralce prisili v maksimum, na kakšen način to stori, pa je stvar vsakega posameznika. Moj sistem sloni na temu, da sta borbenost in želja po igri na prvem mestu, in tisti, ki tega ne bo imel, žal tudi ne bo igral. Že na prvi tekmi proti Krki so igralci borbenost in željo, kot sem od njih zahteval, pokazali. To je bila le ena tekma, zavedamo pa se, da bomo vse do konca sezone morali igrati borbeno, kajti drugače nam trda prede.

Med novoletnimi počitnicami je Podčetrtek gostil mednarodni turnir za košarkarje do 13, 15 in 17 let in v kategoriji mlajših pionirjev osvojil prvo, v kategoriji kadetov pa četrto mesto. Kako pomemben je za vas razvoj podmladka in kako ga boste spremljali v svojem novem klubu?

Seznanjen sem s turnirjem, ki je potekal v Podčetrtku, prav tako pa sem že nekoliko seznanjen z delovanjem mlajših selekcij v Podčetrtku. Razvoj podmladka je zelo pomemben, ne samo v Podčetrtku, ampak vsepovsod, v vsakem klubu, še posebej v Sloveniji, saj vemo, da nismo najbogatejši in tako ni denarja za kupovanje igralcev. Edina možnost je torej delo z mladimi. Po mojem mnenju je delo z mladimi celo najpomembnejše, saj se obrestuje. Kolikor sem uspel spoznati tukajšnje delo z mladimi, menim, da se dela zelo dobro. V tako majhnem kraju ni lahko zbrati toliko otrok, kolikor jih je tukaj, in vsekakor me to področje zelo zanima, zato ga bom z veseljem spremljal in pomagal pri delu.

Taktiko za dvig rezultatske krivulje boste kovali v kraju, ki, tako kot vaša domača Postojna, vabi na ogled raznovrstnih naravnih in kulturnih znamenitosti. Koliko ste doslej že uspeli spoznati Podčetrtek in kaj je tisto, kar vam je ob prihodu vanj najprej padlo v oči?

Vsekakor mi je najprej v oči padlo zelenje, narava, hribi oziroma okolica. Do sedaj sem seveda uspel spoznati nekaj gostiln, (smeh), bil sem pri določenih lokalnih ponudnikih, kot so Domačija Haler in Jelenov greben, ogledal sem si golf, Terme Olimia, center Podčetrtka, občino, šolo,… V prihodnosti, ko bo nekoliko več časa, pa si bom z veseljem ogledal tudi preostali del Podčetrtka in tako spoznal vse njegove lepote.

In kakšni so po vašem mnenju ljudje v Podčetrtku?

Po prvih vtisih lahko rečem, da imam zelo dobre izkušnje. Ljudje tukaj so zelo prijazni, ustrežljivi in dokaj domači tudi do ljudi, ki nismo iz tega okolja, tako da sem tukaj trenutno zelo zadovoljen in mislim, da bo v prihodnje, sploh če bo prišla še kakšna zmaga več, vse to še boljše.

Share

Komentarji   

 
-5 #8 navijačko 10:27 17-01-2017
Res ste biseri. Mogoče pa bi Boris še sedaj sedel na klopi Podčetrtka, če bi imel vsaj dve zmagi več, tisti, ki bi jih moral potegniti skupaj z ekipo. Mislim, da pa po toliko porazih res ni nič presenetljivega, da se je zgodila menjava. No Oto ti pa le pridi na tekmo, pa če morda potrebuješ očala, ti jih lahko tudi priskrbimo, da boš videl, da je razlika v igri, energiji, borbenosti vidna že od daleč! Srečno Terme in novi trener!
Citat
 
 
-4 #7 Haler 09:54 17-01-2017
Žakelj kralj! Ne bo nam žal ;-)
Citat
 
 
+6 #6 Doktor 01:36 16-01-2017
Mislim da ena zmaga še ni merilo,da so naredili dobro potezo.Ce bi bil tako dober bi ostal v tujini.
Citat
 
 
+3 #5 Primož 15:49 15-01-2017
Citati Marko:
Res niso profesoinaci pa naredi da bodo lahko vsi trenirali še v dopoldanskem času.

Od kdaj je to naloga trenerja?
Citat
 
 
-4 #4 Marko 13:27 15-01-2017
Res niso profesoinaci pa naredi da bodo lahko vsi trenirali še v dopoldanskem času.
Citat
 
 
-3 #3 Pero 12:42 15-01-2017
Mislim, da Podčetrtek boljše poteze ne bi mogel narediti. Andrej in ekipa, srečno!
Citat
 
 
+2 #2 Oto 02:04 15-01-2017
Berem prispevek o novem trenerju kaj vse bo uvedel. in ko gledam tekmo se ni nič spremenilo,samo pri njemu so nekateri igralci pozabili igrat košarko.
Citat
 
 
-1 #1 Karnekaj 00:50 15-01-2017
Ja prisiliti v maksimum,potem pa poškodbe.to ni olimpija.
Citat
 

Dodaj komentar

Iskalnik