Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

''Ena zmaga ti lahko obrne sezono''

Košarkarski klub Ljubljana je svojo krstno sezono v drugi slovenski ligi začel s tremi zaporednimi porazi, črni niz pa nato preobrnil v zmagovitega in po treh zaporednih zmagah s predzadnjega skočil na šesto mesto na lestvici. Po prehojeni poti vzponov in padcev smo se sprehodili z glavnim trenerjem članske ekipe Gašperjem Kolmanom.

(foto: kdng-mladi.si; KK Ljubljana)

S kakšnimi ambicijami in željami ste vstopili v 2. SKL, glede na to, da ste si mesto v njej zagotovili kot zadnji in še to povsem nepričakovano, saj ste do nastopov v njej prišli šele po nenadnem izstopu moštva Union Olimpija mladi?

Mi smo si že v štartu zadali cilj, da pomladimo ekipo. Predvsem z razlogom, da mlajši igralci, ki so kazali potencial pri mladincih in kadetih, dobijo priložnost v članski ekipi. Planirali smo, da bomo nastopali v tretji ligi, zadnji trenutek pa se je zgodba pod pritiskom zveze obrnila, saj je zveza želela, da zapolnemo prazno mesto v drugi ligi. Ne glede na to, da smo izziv sprejeli, nismo spreminjali kadra. V bistvu smo dodali samo Habata, ki je ostal brez kluba. Tako da nekih ambicij ni bilo, je želja po obstanku, ampak ni pa nikakršnega pritiska, saj je naš cilj to, da dobijo te mladi igralci minutažo.

Potem v vaši ekipi zdaj ne bi gledali več starejših obrazov, če bi namesto septembra že aprila vedeli, da boste napredovali iz 3. SKL?

Težko je reči, kaj bi se zgodilo, če bi do te odločitve prišlo recimo dva meseca prej, ampak mislim, da se politika kluba ne bi kaj dosti spremenila in da bi mularija še zmeraj dobila prednost pred starimi obrazi.

V članskem moštvu imate registriranih 18 igralcev, od katerih jih je bilo kar 12 rojenih med leti 1997 in 2000, več kot 30 let pa štejeta samo Jure Kobilica (32) in Alen Dodič (34). Se vam zdi, da bi moralo biti podobno kadrovanje v vsakem drugoligaškem, če ne že prvoligaškem klubu, če si v Sloveniji res želimo vzgojiti več kakovostnih mladih košarkarjev?

Ne vem, vsak klub ima svojo politiko in kadrovanje in dela kar hoče. Zdaj kaj je prava pot, ne vem. Sigurno ni dobro, da imaš same mlade v ekipi. Moraš imeti tudi nekaj starejših. Znotraj takšne ekipe pa si potem mladi lahko izborijo minutažo. Mislim, da jim ne sme biti vse kar prineseno k riti, ampak da si morajo to minutažo zaslužiti. Starejši obrazi pa sigurno prinesejo kvaliteto, zato mislim, da je neka zmes med mladimi in starejšimi igralci tista prava pot.

Ko smo že pri vaših izbrancih, ne moremo mimo posrečenega podatka, da je med njimi tudi Gašper Potočnik, soimenjak bolj poznanega trenerja, s katerim ste pred leti že tudi sodelovali. Je na to temo že padla kakšna šala?

Zdaj ste me spomnili, da mu je res tako ime, ker sploh nisem vedel, (smeh). Mi ga kličemo pač Gapo in to je to. Nisem niti pomislil, je pa zanimivo.

Če se vrneva nazaj na 2. SKL… Bi v njej morali postaviti še kakšno drugo pravilo, da bi bila v večjo pomoč in korist ligi Nova KBM in najkakovostnejšim slovenskim košarkarskim klubom?

Kaj pa vem. To pravilo, ki je bilo letos postavljeno in ki klubom dovoljuje, da imajo med dvajsetimi ali enaindvajsetimi registriranimi igralci lahko dvanajst igralcev starejših od osemnajst let, se mi zdi, da je neka prava pot. Preveč zaostrovati zadeve na tem področju, pa se mi ne zdi pametno.

V klubu ste sezono začeli s tremi zaporednimi porazi, po neuspehih proti Konjicam, Mesariji Prunk Sežana in Iliriji pa so sledile zmage nad nekdanjimi prvoligaši Parklji, Elektro Šoštanj in Branikom. Kaj se je vmes tako spremenilo, da je prišlo do zasuka in zmagovitega niza?

Tekmo s Konjicami bi lahko dobili oziroma bi jo skoraj morali dobiti, glede na to, kako se je tekma odvijala. Potem sta sledili dve težki tekmi proti dvema favoritoma lige in dva težka poraza, potem pa so fantje presenetljivo stopili skupaj, bistveno bolj zagrizli na treningih in premagali Parklje. Tista zmaga nam je spremenila čisto vse. Ena taka zmaga ti lahko obrne celotno sezono ali pa ti prinese naslov. Mi smo po tisti zmagi res začeli funkcionirati in trenutno vse klapa tako kot mora. Upam, da ta niz zadržimo čim dlje, če pa pride do kakšnega poraza, pa upam, da ne bomo spet padli v črno serijo.

Koliko ste sicer zadovoljni z dosedanjimi predstavami vaših varovancev? Čemu boste morali v prihodnje posvetiti največ pozornosti, da boste ostali na zmagovalnih tirnicah?

Zdaj sem blazno zadovoljen. Predvsem z odnosom fantov na treningih. Tudi sami čutijo, da je to prava pot. Je pa jasno veliko lažje prihajati na treninge, če se potem rezultat kaže tudi na samih tekmah. Ampak naš cilj še vedno ostaja isti. Ne glede na to, da smo trenutno šesti na lestvici, gremo še zmeraj tekmo po tekmo in ne spreminjamo nobenih planov, temveč se ubadamo le sami s sabo.

V sedmem kolu vas v gosteh čaka dvoboj z ECE Triglavom iz Kranja, ki je v prejšnjem krogu visoko premagal Parklje. Kakšen potek srečanja pričakujete in kaj ga bo po vašem mnenju odločilo?

Tudi Triglav je bil v samem štartu nekoliko v krizi, na zadnjih tekmah pa se vidi, da se tudi oni dvigujejo. Očitno so rabili nekaj časa, da so začutili eden drugega. Pričakujem in upam na eno dobro in izenačeno tekmo. Če bomo mi odigrali na tem nivoju, kot smo ga kazali na zadnjih treh tekmah, se pravi zelo agresivno v obrambi in z več razpoloženih igralcev v napadu, potem bomo lahko parirali Triglavu in ga morda tudi presenetili. Treba pa je vedeti, da je Triglav že par let stalnica v drugi ligi in da so njegovi igralci preigrali že kar nekaj sezon, medtem ko sta pri nas na tem ali višjem nivoju predtem igrala le Habat in Gabrovšek.

Share

Dodaj komentar

Iskalnik