Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

Sebastjan Krašovec: ''Na Poljskem so pogoji za delo izjemni''

Slovenski trener Sebastjan Krašovec, ki se je pred letošnjo sezono prvič odpravil na tuje, je na Poljskem že začel žeti uspehe. S svojo ekipo Asseco Gdynia je osvojil evropsko košarkarsko ligo do 20 let, sedaj pa že opreza za novimi cilji.

(foto: Asseco Gdynia)

Sebastjan, najprej čestitke ob uspehu. Osvojil si evropsko košarkarsko ligo mladih do 20 let. V ligo je vključenih 26 držav, Slovenije pa ni med njimi. Nam zato lahko poveš kaj več o tej ligi?

EYBL je tekmovanje za mlajše kategorije pod okriljem FIBA in poteka v kategorijah od U14 do U20. V začetku so tekmovala samo moštva z Baltika, sedaj je udeležba precej širša. V kategoriji U20 je nastopalo 16 moštev. V rednem delu vsako moštvo odigra tri turnirje po pet tekem, z vsakim nasprotnikom enkrat, skupno 15 tekem rednega dela. Najboljša štiri moštva se uvrstijo na zaključni turnir.

Kvaliteta moštev je precej različna.

Nekaj je zasebnih akademij, ki se udeležijo tega tekmovanja, nekaj je tudi znanih evropskih klubov kot so Himki, VEF Riga, Žalgiris, Ventspils, Kalev, Tsmoki Minsk in Asseco, pri nas bolj poznan kot Prokom. Na zaključni turnir so se poleg nas uvrstili še Tsmoki Minsk, Himki in VEF Riga, vendar so slednji odpovedali udeležbo, zato je priložnost za nastop dobila zasebna akademija, ki sicer deluje v Luksemburgu, vendar je moštvo setavljeno iz šestih Srbov, Makedonca, Senegalca, Turka, Grka in Poljaka, Kanadčan je moštvo zapustil med sezono. Trener in lastnik akademije je Srb.

Na Poljskem se Slovenci zgleda dobro znajdemo. Kako je prišlo do vaše selitve?

S pomočjo slovenskega trenerja, ki ja na Poljskem izjemno cenjen, Andreja Urlepa.

Kakšni so pogoji za delo na Poljskem?

Pogoji za delo so izjemni, infrastruktura je v večini mest, kjer smo v sezoni gostovali, odlična. V našem klubu imamo na voljo tri dvorane za treninge in dva fitness centra. Zaključni turnir smo odigrali v četrti dvorani, areni, s 5000 sedeži, ki je sicer v uporabi prvega moštva.

Imaš talente, ki trkajo oziroma že igrajo za prvo ekipo? Bi koga, za kogar bomo zagotovo slišali še v prihodnje, izpostavil?

V moštvu je vsaj šest igralcev, ki so zanimivi za prihodnje. Pet jih je tudi na spisku za reprezentanco U20. V zaključku sezone trije dobivajo nekaj priložnosti za igro v prvi ekipi, vendar je na Poljskem zelo malo trenerjev, ki dejansko dajejo priložnost mladim. Zato tudi obstaja tekmovanje U20, večina klubov ima tudi svoje druge ekipe v nižjih ligah, da igralci dobijo minute in ne obsedijo na klopi prvega moštva. Izpostavil bi mogoče Wielunskega, ki je pri 196 cm organizator igre z izjemnimi atletskimi sposobnostmi. Vsestranski igralec, ki je bil tudi MVP U20, v drugi ligi pa je dosegel edini triple double v tej sezoni. Drugi je Kołodziej, ki je sicer leto mlajši, visok 203 cm in odličen strelec za tri z izjemnimi atletskimi sposobnostmi. Igra lahko na obeh krilnih položajih. Praktično v vseh tekmovanjih je bil izbran v najboljšo peterko.

Ali Poljaki dosti vlagajo v razvoj mladih košarkarjev? Kako so cenjeni mladinski trenerji?

To je precej različno od kluba do kluba. Nekaj klubov veliko vlaga in skrbijo za mlade, večina moštev v Extra ligi ima tudi drugo moštvo v eni od nižjih lig. Na nivoju države imajo šolski center, ki ga financira ministrstvo, kjer zberejo talentirane igralce iz manjših klubov in z njimi delajo štiri leta, nato se ti igralci vrnejo v matični klub ali ob plačilu odškodnine v katerega od večjih klubov. Trenerji so različno cenjeni, večina trenerjev ekip, ki so bili med najboljšimi osmimi ekipami v tekmovanju U20, ima izkušnje iz reprezentančnih selekcij ali vodenja moštva v Extra ligi, kot imenujejo njihov najvišji rang, vendar še vedno raje izberejo tujega trenerja pred domačim.

Kaj je drugače kot v Sloveniji?

Država je ogromna, zato so tekmovanja mlajših selekcij razdeljena v skupine po regijah, enako je v drugi ligi. Tako, da je znotraj skupine najdaljše potovanje približno pet ur vožnje v eno smer. V drugem delu, ko se najboljša moštva iz skupin srečajo v playoffu, so ta potovanja osem ur in več. Finančno je večina klubov urejenih, redno plačujejo, licenciranje se izvede tudi sredi sezone, ko morajo biti pokrite vse obveznosti do igralcev in trenerjev ali vsaj sklenjeni dogovori kdaj bodo poravnane. Infrastruktura je odlična, tekme extra lige so organizacijsko na visokem nivoju, TV prenosi, navijaške skupine, plesne skupine, tiskovne konference,...

Kakšni so tvoji načrti in ambicije za prihajajoče sezone?

Najprej moram dokončati to sezono, potem pa bom videl kakšne možnosti se bodo pokazale za prihodnost. Zagotovo pa se bom izpopolnjeval, nadgrajeval svoje znanje in čakal na priložnost, da naredim korak naprej.

 

(vir: Združenje košarkarskih trenerjev Slovenije)

Share

Komentarji   

 
+5 #2 Marty 13:45 05-05-2016
saj pri nas tistega, ki hoče delat dobr vsakga spluvajo...sploh če ne leta v pravi jati in ima j*j*a...
Citat
 
 
+7 #1 Nobody 10:53 05-05-2016
Pr nas so ga pa eni tolk pluval lani... Dobr jim je maule prvezu. Svaka cast! 8)
Citat
 

Dodaj komentar

Iskalnik