Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

Zala Friškovec: Preskok mi je uspel s pozitivnimi mislimi in neskončno željo

Zala Friškovec je bila v letošnjem poletju najboljša posameznica v slovenski kadetski reprezentanci. V intervjuju za slovensko košarko je spregovorila o odločilnih tekmah evropskega prvenstva, razkrila je ambicije za naprej.

(foto: FIBA Europe/Siim Semiskar)

14-letna Ljubljančanka je bila prva strelka in skakalka Slovenije na minulem evropskem prvenstvu za kadetinje. Na tekmo je v povprečju dosegala 9,9 točke in 6,8 skoka. Na klubski sceni zelo uspešno igra pri mlajših selekcijah Grosuplja. V bližajočem tekmovalnem letu pa je za pričakovati, da bo trkala na vrata članskega moštva.

Kako bi ocenila nastope slovenske kadetske reprezentance na prvenstvu, ki je potekalo v Estoniji?

"V pripravljalnem obdobju smo pridno trenirale in pošteno garale, zato da bi uspele izpolniti naše zastavljene cilje. Vendar pa smo kljub zadanim ciljem odšli na prvenstvo popolnoma neobremenjeni in z željo pokazati našo najboljšo igro. Na prvenstvu smo resnično delovali kot ekipa, ki ima veliko srce in željo po uspehu. Dokazale smo, da se lahko kosamo z vsako evropsko ekipo divizije B."

Reprezentanca je bila blizu zgodovinskega uspeha – preboja v A divizijo. Kje se je zalomilo v polfinalu in tekmi za tretje mesto?

"Na polfinalni tekmi z Anglijo, ki nam je omogočala uvrstitev v finale, smo se uspele skozi celotno tekmo kosati in biti enakovreden tekmec, kljub temu, da se je že v začetnih minutah poškodovala naša ključna igralka, Nina Jesenšek. Na koncu pa nam je žal zmanjkalo nekaj sodniške sreče, zaradi katere smo bile razočarane. V boju za tretje mesto je bila naša nasprotnica Nizozemska, ki je bila sicer premagljiva, vendar pa so kljub izrazitemu vodstvu po prvem polčasu, uspele zaustaviti naš napad s consko postavitvijo. Takrat naši meti z razdalje nikakor niso hoteli skozi obroč. Vseeno pa smo z igrišča odšle ponosno in z dvignjeno glavo."

V polfinalu se je zmaga za las izmuznila. Je bil pri tvojem prodoru v zadnji minuti srečanja storjen prekršek? Se ti zdi, da je ta sodniška odločitev vplivala na končnega zmagovalca?

"O končnem rezultatu oz. zmagovalcu je zelo težko govoriti, saj je bilo po sodniški odločitvi še kar nekaj sekund do konca tekme. Po mojem mnenju je bil pri mojem prodoru storjen prekršek, ki pa ga je sodnica videla drugače, in temu primerno sprejela sodniško odločitev."

Če primerjamo tvojo vlogo in igre z lanskim evropskim prvenstvom, si močno napredovala. Kako ti je uspel takšen preskok oz. napredek?

"Preskok in napredek je samo nagrada odrekanja in dokaz trdega dela skozi celotno sezono. Uspelo mi je samo s pozitivnimi mislimi in neskončno željo postati še boljša."

Letos si bila z reprezentanco v Estoniji, lani pa na Portugalskem. Katera država ti je bila bolj všeč? Kaj vse si si uspela ogledati v Talinu?

"Obe državi imata vsaka svojo zgodovino in lepote, ki ju krasijo. Na Portugalskem so se mi vtisnile v spomin lepe peščene plaze, v Estoniji pa prekrasno mesto Talin. V prostem času smo si ogledali staro mestno jedro in jezera."

V čevlje katerega košarkarja ali košarkarice bi stopila za en dan?

"Moja želja je stopiti v čevlje Gorana Dragića, zaradi njegove preprostosti, karakterja in kvalitetnih iger, ki jih prikazuje."

Najbolj smešna stvar, ki se je pripetila tebi ali pa soigralki na zadnjem evropskem prvenstvu?

"Težko bi izpostavila, kaj je bilo najbolj smešno, saj se nam je vsak dan zgodilo veliko smešnih stvari, ki si jih bomo zapomnili. V ekipi pa je bilo skozi celotno reprezentančno obdobje veliko smeha in zabave."

Tvoji cilji in ambicije za naprej?

"Cilj je uspešna kadetska in mladinska sezona ter pridobitev izkušenj v članski ekipi. Ambicije pa postati kvalitetna igralka in zaigrat v tujini."

"Ne morem pa mimo tega, da ne bi na koncu omenila in se obenem zahvalila strokovnemu štabu Stojanu Finku, Gašperju Slugi, Gregorju Verčiču, Sari Lavrenčič in Anji Sever, ker so verjeli v nas, nas znali povezati in naučiti verjeti ena v drugo. Le s tem smo na igrišču lahko delovale kot eno," je daljši pogovor zaključila izredno nadarjena Zala.

Share

Dodaj komentar

Iskalnik