Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

Uroš Ninić: Pomembno je, da človek dela tisto, kar ima rad

V rubriki intervju smo gostili Uroša Ninića, ustanovitelja New Ere, projekta, ki ponuja prvovrstne individualne treninge. V pogovoru se je dotaknil tudi prihodnosti slovenske košarke.


Kdo vas je navdušil za košarko?

"Za košarko me je navdušil brat Dejan."

Nastopali ste za kar nekaj klubov in prvoligašev, potem pa prenehali z igranjem. Ste obupali nad razmeram ali preprosto izgubili motiv?

"Razlog je verjetno prav v tem, da sem proti koncu svoje igralske kariere z igralci začel delati individualno. V življenju obračamo liste in individualno delo z igralci je novo poglavje, v katerem uživam in me veseli. Ljubezen do košarke ostaja, le perspektiva se je malo zamenjala."

Kako je nastal projekt New Era?

"Projekt New Era je nastajal že v letih, ko sem še igral. Kot košarkar sem vedno želel, da bi lahko v času po ali pred sezono delal z osebnim trenerjem in tako vsako leto izpopolnjeval svoje znanje in veščine. Žal sam nisem imel te možnosti in tako je nastala New Era. V želji, da mladim skozi individualni in celostni pristop pomagamo do napredka in boljših rezultatov."

Kdo sestavlja ekipo New Ere? Se bo morda še kdo priključil zasedbi?

"Tim New Ere sestavljajo Jan Mesić (New Era individualni trener), Uroš Ninić (New Era individualni trener), Luka Križaj (New Era atletski trener & maser), Dejan Kešelj (organizacija), Nejc Boljka (strokovnjak za prehrano), Špela Palčič (joga inštruktorica) in ostali zunanji sodelavci. Za priključitev so vrata vedno odprta, o konkretnih imenih v tem trenutku težko govorim."

Kaj vse ponuja New Era in v čem se razlikuje od ostalih tovrstnih programov za treniranje?

"V želji, da posamezniku, ki se odloči za New Era program, ponudimo čim več in mu poizkušamo iz vseh segmentov pomagati. New Era tako vsakemu posamezniku omogoča vse na enem mestu - od individualnih košarkarskih, atletskih ter kondicijskih treningov do športne masaže, fizioterapije, hot joge, strokovnjaka za prehrano in še veliko več.Verjetno se od tovrstnih programov najbolj razlikuje v tem, da New Era trenerji aktivno sodelujejo in trenirajo skupaj s posameznikom."

Nam lahko našteje še nekaj bolj ali manj znanih košarkarskih imen, ki so trenirala z New Ero?

"Z New Ero so trenirali: Jaka Lakovič, Jaka Blažič, Dino Murić, Teja Oblak, Jaka Klobučar, Zaza Pachulia (Milwaukee Bucks), Nikoloz Tskitishvili (ex NBA igralec), Lambert Diacono (BC Monaco), Žiga Fifolt, Dejan Mlakar, Blaž Mesiček in mnogi drugi odlični košarkarji."

Vaša ekipa je pred nekaj dnevi obiskala Gruzijo. Namen obiska? Kaj vam pomenijo besede znanega gruzinskega košarkarja Zaze Pachulie, ki je bil navdušen nad projektom?

"Res je, pred kratkim smo se vrnili iz Gruzije, kjer smo na povabilo gruzijske košarkarske zveze delali z njihovimi  košarkarji. Namen našega obiska je zelo preprost. Skozi intenziven trening dvigovati kvaliteto posameznika. Besede, ki nam jih je namenil Zaza, nam pomenijo izredno veliko. NBA veteran, ki je v svoji dolgoletni karieri verjetno videl veliko in vseeno bil navdušen nad New Era treningi in programom, je za nas velika nagrada ter vzpodbuda za nadaljnje delo."

Je morda lažje služiti kruh z omenjenim projektom kot pa z igranjem košarke?

"Vsak začetek je težak in tako je bilo tudi pri projektu New Era. Na poti je vedno veliko izzivov, enako kot pri košarkarjih, a z vero in vztrajnim delom se lahko doseže veliko. Težko rečem, kaj je lažje ali težje. Kar se mi zdi pomembno, je, da človek dela tisto, kar ima rad in ga veseli."

Kakšna je po vašem mnenju prihodnost slovenske klubske in reprezentančne scene?

"Kolikor spremljam dogajanje KZS dela zelo dobro. Poteze, kot so ekipa U-20in članska B reprezentanca, se mi zdijo odlične za prihodnost reprezentance in jih definitivno podpiram. Glede klubskega dogajanja težko kaj komentiram, zagotovo pa bi si sam želel, da bi se še dodatno vlagalo v mlajše selekcije."

Zakaj se v Sloveniji več ne rojevajo igralci takšnega kova, kot so Jaka Lakovič, Erazem Lorbek in Goran Dragić? Sodeč po rezultatih mlajših selekcij kakovost slovenskih reprezentanc pada.

"Kolikor vem so vsi rojeni v Sloveniji. (smeh) Mislim, da se v naši državi prevečkrat ukvarjamo s tem česar ni ali, kar je slabo. Sam menim, da je v Sloveniji veliko igralcev, ki imajo potencial, mogoče je le zavedanja, koliko vloženega truda je potrebno za uspeh, premalo."

Share

Dodaj komentar

Iskalnik