Košarka je zakon!

 
 
 

 

 

 

SLO košarka na FB

facebook

Intervju: Petra Lumpert zadovoljna s sezono, ostaja v Ameriki, navdušil jo je Dragić

Tokrat smo v rubriki intervju gostili Petro Lumpert, ki se je lani prvič v svoji karieri podala na tuje. 20-letna Jeseničanka je ocenila letošnjo sezono in kakovost lige, v kateri je igrala. Za konec je beseda nanesla na slovensko žensko reprezentanco.

(foto: Facebook)

Lumpertova je uspešno prestala krstno sezono v tujini, v kateri je za univerzo Miles Community povprečno dosegala 11,2 točke, 4,5 skoka in 4,1 podaje na tekmo. V Sloveniji je nosila dres Ilirije, Ježice in HIT-a Kranjske Gore.

Za vami je prva sezona v tujini. Kako bi jo ocenili?

"S sezono sem v glavnem zadovoljna. Potrebovala sem nekaj časa, da sem se navadila na način igre in s pomočjo trenerke in soigralk je potem kar šlo. Vem, da sem zmožna pokazati še več, zato se že veselim naslednje sezone."

Katere so dobre stvari letošnje sezone in je bila morda tudi kakšna slaba stvar?

"Kot dobro stran bi rada izpostavila predvsem ekipo. Kemija je super, z igralkami se družimo in večino časa preživimo skupaj. Naslednje leto bomo izgubili 4 t.i. sophmorke, kar je za ostale igralke malo težko, saj jih bomo zelo pogrešale. Druga dobra stvar je zagotovo delo obeh trenerk. Čez celotno sezono smo trdo trenirale in velikokrat smo dobile pohvalo, da smo fizično zelo dobro pripravljene. Trenerki pa dajeta veliko tudi na psihologijo športa, tako da smo vsak teden posebej delale tudi na tem področju.  Slaba stran je bila verjetno naša neizkušenost, kar se nam je včasih maščevalo v zadnjih sekundah tekme."

Sezona se je nekoliko zgodaj končala za vas. Se boste individualno pripravljali, da ostanete v ritmu ali imate kaj drugega v načrtu?

"Po končani sezoni sem si vzela prost teden. Sedaj pa se že pripravljam na novo sezono, s treningi sem uradno pričela 24. marca. Dobila sem tudi program za individualne priprave čez poletje. Ko se bom vrnila domov, se bom posvetila družini in prijateljem, potem pa nadaljevala s tem programom."

Kako bi opisali kakovost lige NJCAA, v kateri ste letos nastopali?

"Nivo lige NJCAA lahko primerjamo s slovensko košarkarsko ligo, po drugi strani pa sta med ligama velike razlike. Na primer, trenerji tu dajo veliko poudarka na hitrejšo igro, tako da se na treningih veliko dela na moči in hitrosti. Veliko časa posvečajo tudi obrambi, ker imajo tudi pravilo petih sekund. Če igraš dobro obrambo pet sekund, brez da te igralka prebije, napadalna ekipa izgubi žogo."

Ste si letos, ko živite v Združenih državah Amerike, uspeli pogledati kako NBA tekmo?

"Med božičnim premorom sem obiskala družino moje cimre Savanah in z njimi tudi ogledala tekmo med Utah Jazzi and LA Lakersi. Tekma je bila odlična, v zadnjih dveh sekundah so Jazzi zadeli za zmago, tako da je bilo vzdušje na vrhuncu."

Kateri NBA košarkar vas je najbolj navdušil v tej sezoni?

"V tej sezoni sem bila najbolj navdušena nad predstavami Gorana Dragića, ki ima za sabo res izjemno sezono. Moj najljubši igralec v NBA ligi pa je Chris Paul."

S čim vas je navdušil Dragić in zakaj je Paul vaš najljubši igralec?

"Gogi Dragić me je navdušil z napredkom in zaradi izjemnih tekem. Paul mi je všeč zaradi njegovega načina igre. Je izjemen podajalec in ima odličen pregled nad igro."

Ste spremljali slovensko žensko košarkarsko sceno? Kako komentirate zmago Triglava v pokalu? Ste presenečeni nad razpletom?

"Slovensko ligo sem bolj podrobneje spremljala takrat, ko sem zaključili s sezono, saj prej nisem imela veliko časa. Sem se pa slišala s bivšimi soigralkami, ki so mi potem poročale, kaj se dogaja. Vesela sem za ekipo Triglava in ji za uspeh čestitam.  Mislim, da je to samo dobro za slovensko košarko, saj so tekme veliko bolj napete."

Se vam zdi druga slovenska ženska liga dobra stvar za našo košarko?

"Ustanovitev 2. SKL (Ž) je super ideja. Mlajše igralke so dobile priložnost za igranje v višji ligi. S tem, ko imajo več tekem, imajo tudi možnost pridobiti več izkušenj in znanja za naprej."

Spremljate tudi vaš bivši klub Ježico? Verjamete, da se bo kmalu vrnila v prvo ligo?

"Ekipa Ježice ima veliko mladih igralk, ki imajo potencial in mislim, da lahko s trdim delom kmalu pridejo nazaj v 1. SKL (Ž)."

Kako naprej? Ostajate v isti ekipi ali se vračate v Evropo?

"Resnično sem si želela kariero nadaljevati na univerzi Miles Community, kar se mi je uresničilo. Prejšnji teden sem namreč sklenila pogodbo še za eno leto, tako da se prihodnjo sezono vračam na isti kolidž."

Čutite, da slovenska ženska članska reprezentanca lahko letos doseže zgodovinski uspeh - uvrstitev na evropsko prvenstvo? Nasprotniki naše izbrane vrste bodo oslabljeni, sodeč po Orešnikovem seznamu pa bo Slovenija imela močno zasedbo.

"Naša reprezentanca ima veliko kakovostnih igralk in mislim, da če se bo vse poklopilo, bo uspeh zagotovo velik. Vsem igralkam želim uspešne tekme brez poškodb."

Share

Dodaj komentar

Iskalnik